Lounasta ja tietovisailua Perjantaipoikien kanssa ravintola Salvessa Helsingissä

Lounasta ja tietovisailua Perjantaipoikien kanssa

Kello lyö 12 ja pöytään istahtaa viisi herrasmiestä. Tässä he istuvat joka perjantai, ja aina samoilla paikoilla.

Lapsuudenystävät Nisse Häggblom, Sven Wasström, Stig Hellbom, Caj Grönholm ja Gustav Lindroos – eli Perjantaipojat – aloittivat yhteiset lounaat 80-luvulla. Salvessa he ovat käyneet jo yli 20 vuotta.

"Salvessa meitä pidetään kuin kukkaa kämmenellä. Henkilökunta on todella ystävällistä ja huomaavaista."

Meren rannalla kasvaneille ja muutenkin merihenkisille herroille Salve on sopiva kohtaamispaikka. Stig on entinen kalastusvälinekauppias, Nisse teki työuransa venekauppiaana ja pyörittää tätä nykyä perämoottorimuseota. Gustav työskenteli ruotsinlaivalla purserina. Caj teki uran optikkona ja Sven päätyi kirjapainoalalle. Kaikilla on mökit saaristossa. Yksi jäsenistä, Tom Ahlgren, menehtyi vuonna 2015 ja seuraa nyt porukan touhuja pilven reunalta.

Tässä seurueessa kala tekee kauppansa, ja lautaselle päätyy usein silakoita. Myös lohikeitto lukeutuu porukan suosikkiannoksiin.

"Silakat ovat täällä erinomaisia, hyvin paistettuja ja rapsakoita. Näitä kannattaa tarjota lapsillekin, sillä pyrstöt rouskuvat kuin corn flakesit", herrat nauravat.

Ihmetyttää, miten Perjantaipojat ovat onnistuneet pitämään kiinni jokaviikkoisesta lounaastaan kaikki nämä vuodet työn ja perheen ohella.

"Niin se vaan on, että asiat pitää laittaa tärkeysjärjestykseen", pojat vinkkaavat.

Ruoan jälkeen on aivojumpan vuoro. Jokaviikkoinen tietovisa pitää herrat virkeinä ja ajan tasalla maailman menosta. Palkinnoksi kisan voittaja saa tujauksen tiukempaa juomaa, mutta ensin pitää tietää milloin on brexit ja kenestä suomalaisesta taidemaalarista on juuri tehty elokuva…

Kuvan henkilöt: 

Gustav Lindroos, Sven Wasström, Nisse Häggblom, ravintolanjohtaja Linda Rosilainen-Susi, Caj Grönholm, Stig Hellbom