espresso, segafredo, meira, kahvi

Hyvä espresso on kaikkien kahvijuomien perusta

Mitä eroa on latella ja macchiatolla? Entä mikä on ristretto? Katso pieni kahvisanasto!
Espresso valmistetaan laadukkaista jauhetuista kahvipavuista espressokeittimellä. Kahvipavun rasvoista ja veden hiilidioksidista syntyy juoman pinnalle ruskea vaahtokerros, crema, joka paljastaa kahvin laadukkuuden. Ollessaan pitkään jauhettuna, kahvipavut kuivuvat ja menettävät öljyihin sitoutuneita aromejaan, jolloin juoman pinnalle ei muodostu kunnollista cremaa. Myöskään liian karkeaksi jauhettuna kunnollinen crema ei pääse syntymään espresson pinnalle. Espresso on kahvilaadusta riippuen 2,5-4cl mittainen. Presso –kahviloissa käytetään vain aitoa italialaista Segafredo –espressoa. 
 
Espresso Doppio = Tupla espresso
Valmistetaan kaksi espressoa yhteen kuppiin.
Valmistusvirhe: tehdään yhdestä espressoannoksesta tuplapitkä. Tuloksena on laiha, vetisen ja kitkerän makuinen juoma.
 
Ristretto 
Valmistetaan kuin espresso. Käytettän normaalimäärä jauhettua kahvia mutta jätetään 2cl mittaiseksi.
 
Americano
Valmistetaan espresso jonka joukkoon lisätään kuumaa vettä. Tuloksena on kahvijuoma jonka maku kevenee mutta ominaisuudet säilyvät ennallaan. Tarjoillaan usein Cappuccinokupista.
 
Cafe macchiato (tahrattu kahvi)
Valmistetaan espresso espressokuppiin tai pieneen lasiin."tahrataan kahvi tilkalla vaahdotettua maitoa".
 
Cappuccino
Valmistetaan ensin espresso Cappucinokuppiin. Päälle kaadetaan 65 asteinen vaahdotettu maito. Cappuccinossa olisi hyvä olla 1/3kahvia, 1/3maitoa ja 1/3maitovaahtoa.
 
Caffé Latte eli maitokahvi
Valmistetaan korkeaan lattelasiin. Paikasta rieppuen lasiin tehdään ensin espresso tai tuplaespresso. Päälle lisätään 65 asteiseksi lämmitetty maito.
 
Latte macchiato (tahrattu maito)
Kaadetaan lasiin vaahdotettua maitoa. Annetaan maidon olla hetki. Kaadetaan päälle espresso jolloin juomaan tulee kerroksittain maitoa ja kahvia.
 
Flat White (Litteä valkoinen)
Tupla esprsesso ja lämmitettyä maitoa. Valmistetaan Cappuccinokuppiin. On tärkeää että vaahto on silkkimäistä ja sitä tulee vain vähän.