vegaaninen ruoka

5 syytä, miksi vegaaninen ruoka kiinnostaa

Kasvisruoan huimasti kasvanut suosio näkyy ravintoloiden tarjonnassa entistä enemmän. Vegaaniliiton puheenjohtaja Sari Komulainen kertoo, miksi vegaaninen ruoka on nyt kaikkien huulilla.
1. Tarjoaa ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon
 
Ekologisen tietoisuuden kasvaessa ihmisen punnitsevat syömänsä ruoan ilmastovaikutuksia aikaisempaa enemmän. Herkullinen vegaaniannos on ympäristöystävällinen valinta.
 
"Lihatuotannon vaikutus ilmastonmuutokseen ja eläinten kohtelu ovat ehdottomasti suurimmat syyt siihen, miksi kasvisruoka ja vegaanius kiinnostavat. Kasvissyönnillä moni ottaa kantaa myös ruoan riittävyyteen maailmassa", sanoo Vegaaniliiton puheenjohtaja Sari Komulainen.
 
2. Tekee hyvää sydämelle
 
Oman kehon hyvinvointiin panostaminen on yhä useampia ruokailijoita kiinnostava trendi. Monet keventävät ruokavaliotaan käyttämällä kasviksia. Vegaanisessa ruoassa ei ole juurikaan kovia rasvoja ja kasvispainotteinen, kuitupitoinen ruoka pitää vatsan kunnossa. 
 
"Kasvikset ovat parasta lääkettä kolesteroliarvoille. Erityisesti sydän- ja verisuonisairauksien riskiä voi pienentää vegaanisen ruokavalion avulla. Mutta vegaaninen ruoka voi olla myös herkkuruokaa, eikä aina niin kevyttä!" muistuttaa Komulainen.
 
3. Mahdollistaa myös herkuttelun 
 
Nykyään vegaanin lautaselta löytyvät myös burgerit ja pizzat – ja tuttujen herkkujen kautta useampi sekasyöjäkin kokeilee vegaanista vaihtoehtoa. Esimerkiksi Rossossa tarjoiltava falafelpihvi on mainio vaihtoehto perinteiselle hampurilaispihville. Chico'sin nyhtökauraburgeri on asiakaspalautteen perusteella ylittänyt kaikki odotukset ja ensi vuonna ravintolan ruokalista täydentyy vegaanisella burritolla. Chico'sin vegaaninen pannukakku on puolestaan lyönyt suosiossaan laudalta monet muut jälkiruoat 
 
"Chico'sin vegaaniset burgerit ovat mahtava esimerkki ravintoloiden panostuksesta vegaaniseen ruokaan. Koko tuotekehittely on lähtenyt erinomaisesti liikkeelle. Olemme Vegaaniliitossa tehneet yhteistyötä Chico'sin kokkien kanssa ja testimaistelutiimimme on ollut mukana kokeilemassa makuja kokkien kanssa", kertoo Komulainen.
 
4. Houkuttelee kokeilemaan uutta
 
Jokaisen suomalaisen korviin on varmasti kantautunut nyhtökauran eli nyhtiksen maailmanvalloitus. Uutta herkkua kannattaa suunnata suosiolla maistelemaan ravintolaan, sillä ruokakaupoista sitä joutuu jonottamaan. Ammattitaitoiset kokit osaavat yhdistellä makuja ja uudet ruokainnovaatiot tulevat helpommin tutuiksi ravintolan kautta. Nyhtiksen lisäksi myös härkäpavuista tehtyä härkistä on tarjolla Chico'sissa. 
 
"Maailmalta tulevat herkut houkuttelevat kokeilemaan vegaanisia vaihtoehtoja. Vegaanien lisäksi myös sekasyöjät ostavat innolla nyhtistä, härkistä, tofua, tempehiä tai seitania. Ehdottomuus ruoan suhteen on vähentynyt. Nykyään on lupa olla joustava ruokapöydässä", Komulainen kuvailee vegaanisen ruoan suosion kasvua.
 
5. Innostaa esikuvien ja roolimallien ansiosta 
 
Monet julkisuuden henkilöt, muusikot ja poliitikot puhuvat vegaanisen ruoan puolesta keinona ilmastonmuutoksen torjumisessa. Vegaanista ruokaa innostuu helpommin kokeilemaan inspiroivien ja rohkaisevien esimerkkien avulla. Nykykulinaristille ruoka ei ole ainoastaan polttoainetta, vaan ravinnosta ja herkuttelusta on tullut innostava elämäntapa. 
 
"Julkkikset Beyoncésta Bill Clintoniin syövät vegaanista ruokaa ja Jenni Haukio puhuu eläinten hyvinvoinnista. Irlannin entinen presidentti on nostanut esiin ruoan vaikutuksen ilmastonmuutoksessa ja Uuden Seelannin vastavalittu kenraalikuvernööri, Englannin kuningattaren edustaja, on vegaani. Innostavia esimerkkejä löytyy monenlaisille ruokailijoille taustaan katsomatta", kiteyttää Komulainen.