Rosso Kokkola Hannele Hansson Raflaamo Yhteishyvä

"Välillä keittiössä tanssitaan"

Kokkolan Rosson Hannele Hansson vastasi ystäväkirjan kysymyksiin.
Kanta-asiakkaat eivät haluaisi päästää tarjoilija Hannele Hanssonia eläkkeelle, vaikka hän on työskennellyt ravintoloissa pian puoli vuosisataa. 
 
Artikkeli on julkaistu Yhteishyvässä 2/2021
 
 
teksti: Venla Rossi / Yhteishyvä, kuva: Päivi Karjalainen / Yhteishyvä

Näin Hannele Hansson kertoo työstään:

Päädyin ravintola-alalle... 17-vuotiaana, kun menin isäni ehdotuksesta Kokkolan uuteen Vaakuna-hotelliin kysymään töitä. Pääsin aamiaisvuoroon nissetytöksi eli apulaiseksi. Katsoin ihaillen oikeita tarjoilijoita, jotka viilettivät hienossa salissa kopisevilla koroillaan. Tajusin heti, että tämä on minun juttuni. Seuraavana vuonna lähdin Ylivieskaan tarjoilijakouluun.
 
Olen ollut Rossossa... yli 10 vuotta. Tulin ensin tuuraamaan, kun tuttu ravintolapäällikkö pyysi. Aika pitkä tuuraus. Kanta-asiakkaat ja henkilökunnan tytöt ja pojat ovat minulle kuin toinen perhe. Välillä me keittiön puolella vähän tanssitaankin. Kohta aion jäädä eläkkeelle, mutta en voi jäädä kerralla kokonaan. Asiakkaat ovat kovasti pyytäneet, että älä jätä meitä. Siirryn tänä vuonna tekemään kolmi- tai nelipäiväistä työviikkoa.
 
Vuosien aikana olen oppinut... kieliä ja ihmisten kanssa olemista. Välillä asiakkaat saattavat olla vihaisia, esimerkiksi jos ruoan tuleminen kestää kauan. Silloin pitää itse pysyä rauhallisena ja jutella kivasti. Jos joku sanoo, että en tule teille enää ikinä, niin minä vastaan, että tulisit nyt vaan.
 
Olen iloinen... että meillä on niin paljon nuoria ihmisiä töissä. Heiltä opin koko ajan kaikenlaista uutta.

Ravintola merkitsee ihmisille... ennen kaikkea kohtaamispaikkaa ja yhteisöä. Yritän vahvistaa tätä tunnetta järjestämällä kaikenlaisia tempauksia. Me olemme asiakkaiden kanssa kirjoittaneet yhdessä tarinoita, skoolanneet presidentin vauvauutisille, kutoneet villapeittoja ja keränneet talvivaatteita hyväntekeväisyyteen. On ollut talvikaraokea ja siirrettäviä saunoja pihalla. Viime vuonna sain päähäni, että meidän Rosson edustan puihin pitäisi saada nätit linnunpöntöt. Nyt niitä on jo 25, ja lisää tulee.