Lakimuutos näkyy S-ryhmän ravintoloissa: lihan alkuperä selviää huoneentaulusta

Toukokuun alussa voimaan astuvan velvoitteen mukaisesti lihan alkuperä on ravintolassa asiakkaiden nähtävillä jokaisessa S-ryhmän ravintolassa 1.5.2019 alkaen. Alkuperä kerrotaan näkyvällä paikalla huoneentaulussa.

Valtaosa S-ryhmän ketjuravintoloissa tarjoiltavasta lihasta on suomalaista jo nyt, esimerkiksi tuore porsaan ja broilerin liha Rossoissa. ABC-ravintoloissa kaikki tarjottava liha on ollut kotimaista jo vuosia.

- Tavoitteemme on, että vuoteen 2020 mennessä kaikki tuore porsaan ja broilerin liha kaikissa ravintoloissamme olisi kotimaista. Meillä on Suomessa yhteensä noin 400 ruokaa tarjoilevaa ravintolaa, joten tällä on iso merkitys kotimaiselle tuotannolle. Kerromme myös aina mielellämme asiakkaillemme raaka-aineiden alkuperästä, myös niiden tuotteiden osalta, joita uusi velvoite ei koske, johtaja Harri Havia SOK matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjuohjauksesta kertoo.

Maa- ja metsätalousministeriön ohjeistuksen mukaan lihan alkuperä on esitettävä ravintolassa helposti havaittavassa ja selkeässä esitteessä tai taulussa tai muulla vastaavalla selkeällä tavalla. Toukokuun alusta alkaen jokaisesta S-ryhmän ravintolasta löytyy asiakkaiden nähtäviltä huoneentaulu, jossa kerrotaan jalostamattoman lihan alkuperä.

Velvoite koskee siis ravintolaan tuoreena tai pakastettuna saapunutta lihaa esimerkiksi pihveinä, jauhelihana, leikkeleinä, suikaleina tai kuutioina. Asetus ei koske ravintolaan esikypsennettynä, marinoituna tai lihajalosteena toimitettua lihaa.

- Ravintolalla on kuitenkin aina tieto kaiken liha-raaka-aineen alkuperästä ja henkilökunta kertoo sen asiakkaille mielellään, Havia korostaa.