Vihreä ja valkoinen parsa, näin ne eroavat toisistaan

Herkät vihreät parsat ovat kevään suosikkeja mutta eroa niillä on värin lisäksi?
Monet odottavat niitä koko talven ja ensimmäiset kotimaiset parsat kauppojen vihannesosastoilla ja torimyyjien tiskeillä saavat suupielet valumaan. Vihreän parsan vaalea sisarus ei kuitenkaan saa osakseen yhtä suurta suitsutusta. 
 
Kasvuolosuhteissa suurimmat erot
 
Vihreän ja valkoisen parsan merkittävin ero on se, että valkoinen kasvaa maan alla. Ne ovat siis samaa kasvia, mutta väri riippuu siitä, missä vaiheessa sato kerätään. Vihreä parsa kasvaa maan päällä, valkoinen puolestaan mullan alla. Valkoinen parsa ei näe koskaan auringonvaloa, joka estää sitä tuottamasta lehtivihreää.
 
Eroa myös maussa
 
Valkoinen parsa maistuu hienostuneemmalta vihreään verrattuna. Jos vihreä parsa on vähän ruohoisen makuinen, valkoinen on makeampi ja siinä on vain vähän karvautta.
 
Valkoiset parsat ovat paksumpia ja kuituisempia, joten on tärkeää kuoria varresta noin kaksi kolmasosaa ennen herkuttelua.  Perinteisesti vaaleaa parsaa keitetään suolatussa vedessä ja valellaan sulatetulla voilla tai tarjotaan hollandaisekastikkeen kera. Valkoiset parsat voi kuitenkin myös kypsentää grillaamalla tai paistamalla, samoin kuin vihreätkin parsat. Varmista, että keität niitä niin kauan kunnes ne ovat kypsiä. Vihreän parsan varret ovat niin ohuita, että ne voi hyvin nauttia vähän rapeina, mutta valkoinen parsa on niin paksu, että se tarvitsee kypsentää kokonaan ennen herkuttelua.