Ruokamajoja, mojitoja ja suolaisia herkkuja

Ravintolat panostavat nyt ulkona tarjottavaan ruokaan ja juomaan. Kolme HOK-Elannon ravintoloiden ammattilaista kertoo, mitä heidän terassillaan kannattaa nauttia.
teksti: Venla Rossi / Yhteishyvä, kuvat: Anna Huovinen ja Meeri Utti / Yhteishyvä
 
Yhteishyvä 4/2021
 
 

Koronapandemiasta on seurannut ravintola-alalle monenmoista harmia, mutta poikkeusaika on poikinut myös mukavia uudistuksia esimerkiksi terasseille, kertoo HOK-Elannon projektipäällikkö Miro Kurvinen.

"Koska ulkotiloissa on turvallisinta kokoontua, halusimme jatkaa terassikautta pidempään ja virittää ruoka- ja juomatarjonnan huippuunsa."

Ratkaisuksi Suomen vaihteleviin kesäsäihin kehiteltiin ruokamajoja. Läpinäkyviä pieniä mökkejä on rakennettu useiden HOK-Elannon ravintoloiden terassille. Ruokamajan voi varata etukäteen. Sen suojissa terassikautta voi jatkaa pitkälle syksyyn – jopa vuoden ympäri.

"Olemme testanneet ruokamajaa jopa 18 asteen pakkasessa, ja se toimi mainiosti."

Tarjoilut viilattiin kohdalleen kahdessa työryhmässä. Toisessa suunniteltiin kesän ihanimmat cocktailit ja muut juomat. Toiselle tiimille annettiin vaativa tehtävä: luokaa täydellinen hampurilainen, tai oikeastaan neljä. Uutuusherkkujen tyylilajiksi valikoitui smash burger. Pihvi paistetaan kuumalla parilalla, ja liha prässätään voimakkaasti parilan pintaa vasten. Tällöin pihvin pinta karamellisoituu rapeanmakeaksi herkuksi. Tarjolla on myös vegaaninen vaihtoehto.

 

Päivi Korhonen, ravintolapäällikkö, La Famiglia:


"La Famiglian terassilla keskitytään enimmäkseen syömiseen, mutta totta kai meille saa poiketa myös lasilliselle. Viiniosuuskunta Domäne Wachaun raikas Gruner Veltliner on täydellinen pari kampasimpukkarisotollemme. Ja toiseksi on pakko suositella trendikästä roseekuohuviiniä. Kampanjatuotteemme Divicin roseeprosecco toimii niin upeasti vuohenjuusto-viikunasalaatin kanssa, että oksat pois!"

Liina Liehunen, ravintolapäällikkö, Memphis Hakaniemi:

"Meillä on ihana reilun sadan hengen terassi, johon aurinko paistaa miltei koko päivän. Kaikkia ravintolan ruokia tarjoillaan myös ulos. Juomista mojitot ovat ykkösjuttumme. Niistä on monta eri versiota, jotka on maustettu tuoreilla marjoilla, hedelmillä ja tuorepuristetulla limemehulla."

Anne-Maria Salolahti, ryhmäpäällikkö, Bierhuis Rotterdam:

"Rotterdamissa on Kampin kauppakeskuksen yhteydessä yli 300 asiakaspaikkaa terassilla. Aikaisemmin ongelmana oli se, että syötävää piti lähteä hakemaan muualta, mutta enää ei tarvitse. Smash burgereita ja muita terassiherkkuja täydentää upea olutvalikoimamme, joka vaihtuu viikoittain. Tämän kesän juttu ovat sourit, jotka maistuvat myös niille, jotka eivät oluesta yleensä niin paljon välitä."