Retroruokia ja jaettavia annoksia

SOK:n ravintoloiden kehittämisestä vastaava johtaja Atte Vannasmaa on pitkän linjan ruokaihminen, jonka ura alkoi merimieskoulusta. Hän uskoo, että ulkona syöminen yleistyy Suomessa. Ravintoloista haetaan hyvän ruoan lisäksi elämyksiä. 
 
Artikkeli on julkaistu Yhteishyvässä 1/2021
 
 
teksti: Venla Rossi / Yhteishyvä kuva: Panu Pälviä / Yhteishyvä

Näin Atte Vannasmaa kertoo työstään:

"Aloin työskennellä ruoan kanssa... vuonna 1978, kun menin merimiesammattikoulun talouslinjalle. Sieltä jatkoin Perhon ravintolakouluun. Yli 14 vuotta vierähti ulkomailla muun muassa hotellien ravintoloissa. S-ryhmään tulin vuonna 2003. Tehtäväni ovat vaihdelleet, mutta koko ajan olen pohtinut ruoka-asioita. Nykyään työhöni kehitysjohtajana kuuluu paljon muutakin, kuten ravintoloiden kokonaiskonseptien kehittämistä.
 
Työpäiviini kuuluu... paljon palavereja. Tänä aamuna mietimme päivittäistavaraketjun kanssa, millaisia ravintolatason ruokia voisi olla kaupoissa myynnissä. Valmistauduin kokoukseen, jossa pohdimme uuden hotelliravintolan ideaa. Työni on näköalapaikka Suomen ravintolamaailmaan. On kiehtovaa seurata trendejä ja ihmisten käyttäytymistä.
 
Urani aikana olen nähnyt, kuinka... suomalaiset ovat innostuneet ruoasta ja ravintoloista aivan uudella tavalla. Oma perheeni oli aikanaan kauhistunut ammatinvalinnastani. Ravintola-alalla oli silloin huono maine. Asenne on hauskasti muuttunut: nykyään tämä on hittiala.
 
Kun itse syön ravintolassa... olen aikamoinen sekakäyttäjä. Olen kiinnostunut uudesta, mutta rakastan myös klassikoita. Tällä hetkellä minulla on retrovaihe, olen nautiskellut tartar-pihveistä ja vorschmackista. Kehittäjänä olen usein myös tarkkailijaroolissa ja seuraan, miten asioita muualla tehdään.
 
Ravintolassa kannattaa kokeilla... jaettavia annoksia. Me suomalaiset olemme vielä ujoja jakamaan ruokaa. Minua viehättää espanjalaisten ja italialaisten tapa tilata pöytä täyteen kippoja ja kuppeja ja sitten kierrättää lautasia. Tätä ideaa olemme tuoneet S-ryhmän ravintoloihinkin. Jakaminen tuo rentoutta ja yhdistää ihmisiä."