Tiesitkö tämän blineistä?

5 faktaa blineistä – Bliniviikot 2024

Kaikki ravintoloidemme blinimenut 2024 löydät täältä: www.raflaamo.fi/blinit »

1. Mikä on blini?

Blinit valmistetaan hiivalla yön yli käyneestä taikinasta, johon on sekoitettu kunkin kokin suosimassa suhteessa tattari- ja vehnäjauhoja. Ennen paistoa taikinaan lisätään maitoa, kananmunankeltuaisia ja valkuaisvaahtoa.

Blinit paistetaan runsaassa voissa kuumalla valurautapannulla ja tarjoillaan heti. Päälle valutetaan voisulaa. Tattariherkut nautitaan smetanan ja sipulin sekä eri lisukkeiden kera, useimmiten tarjolla on mätiä, suolakurkkua ja sienisalaattia.

2. Blineillä on pitkät perinteet

Bliniviikot ovat hieno osa suomalaiseen ruokakulttuuriin juurtunutta herkuttelusesonkia. Blinit saapuivat aikanaan Suomeen slaavilaisen ylimystön matkassa, mutta niiden juuret ulottuvat aina aikaan ennen ajanlaskumme alkua. Silloin blineillä eli tattaripannukakuilla juhlistettiin valon lisääntymistä vuoden kierrossa.

3. Auringonpyöreät blinit

Blinien juuret juontavat pakanallisiin aikoihin, jolloin kullankeltaisia ja pyöreitä blinejä nauttimalla juhlistettiin päivän pitenemistä valon lisääntyessä. Juhlaa kutsuttiin Maslenitsaksi. Sittemmin Maslenitsa-perinne on säilynyt slaavilaisissa maissa osana herkullista laskettelua kohti pääsiäistä edeltävää suurta paastoa.

Paitsi ruoka ja juoma, maslenitsaan liittyy tärkeänä osana ulkonaolo ja ihmisten tapaaminen. Maslenitsa muistuttaa katolisten maiden karnevaaliperinnettä – ja meidän laskiaista.

4. Ruhtinaiden ruokaa

Hienostuneet bliniateriat saapuivat Suomeen ja Skandinaviaan ruhtinaiden matkassa jo 1800-luvun lopussa. Slaavilaisissa maissa blinit ja kaviaari olivat aatelisten ylellistä ruokaa, joilla herkuteltiin samppanjalasien kilistelyn ohessa. Sittemmin slaavilaisissa maissa blineistä on tullut pikaruokaravintoloidenkin tarjoamaa arkiruokaa ja blineistä ohukaisia paksukaisten sijaan.

Pulleita tattaripannukakkuja mädillä, smetanalla ja sipulilla nautitaan sen sijaan Suomessa edelleen. Ja tattari on muuten Suomen vanhin viljakasvi.

5. Yksi suomalaisen ruokavuoden suosikkiherkkuja

Bliniviikoista on tullut tärkeä osa suomalaisen ruokavuoden kiertoa, alkutalven odotettu ruokasesonki. Blinit ovat jalkautuneet osaksi ruokakulttuuriamme siinä missä pizzat ja sushitkin. Näitä pannukakkuja hakeutuvat syömään myös Suomeen tulevat turistit, niitä kun ei muualta maailmasta juurikaan saa. Blinisesonki alkaa ravintoloissa loppiaisen jälkeen ja jatkuu maaliskuun loppuun.


Ravintoloidemme bliniviikot 2024

Ravintoloissamme blinit valmistetaan kotimaisista jauhoista, kananmunista ja maidosta ja tarjoillaan maukkaiden lisukkeiden, kuten siianmädin ja metsäsienisalaatin kera. Tuhdit tattaripannukakut ovat loistavaa lohturuokaa talven keskellä ja hieno tapa juhlistaa arkea.

Kaikki ravintoloidemme blinimenut 2024 löydät täältä: www.raflaamo.fi/blinit »

Ravintolaketjut

Amarillo
Babista Kebab Revolution
Bacaro Doppio Cafe & Deli
Bistro
Chico's
Coffee House
Frans & les Femmes
Grill it!
Hesburger
Hophaus
La Famiglia
Leiketupa
Oksa
Oluthuoneet
PizzaBuffa
Presso
Prisma Cafe
Public Corner
Rosso
Rosso Express
Rosso Pizza
Spaghetteria
Trattoria
VENN