Aperitivo, antipasto, primi – ota haltuun italialaisen illallisen kulmakivet!

Varaa pöytä uudistuneeseen La Famigliaan!

Perinteinen italialainen illallinen koostuu viidestä osiosta. Ota tästä sanasto haltuun ja tule nauttimaan ateria aitoon italialaiseen tyyliin!

Aperitivo

Aperitivo (tai aperitiivi) on ennen ateriaa nautittava alkumalja. Kaunis hetki yhdessä ystävien ja perheen kanssa juuri kun aurinko alkaa laskea ja ilta hämärtyy. Raikkaan ja kevyen drinkin kanssa nautitaan yleensä jotakin pientä suolaista syötävää, kuten oliiveja. Ihana tapa aloittaa yhteinen illanvietto!

Antipasti

Alkudrinkkien jälkeen on aika herätellä ruokahalua! Antipastot eli italiaksi monikossa antipasti ovat pieniä suolaisia syötäviä ennen alkuruokaa. Italialaisia ohueksi leikattuja leikkeleitä, juustoja, kasviksia ja tuoretta focacciaa.

Primi

Sitten on varsinaisten alkupalojen eli ensimmäisen lämpimän aterian vuoro – primo piatto. Se voi olla pastaa, gnocchia, keittoa tai risottoa, usein ilman lihaa tai kalaa. Yksi herkullinen valinta alkupalaksi on myös viime vuosien trendijuusto burrata. Mozzarellaa muistuttava burrata on tuhti mutta miedon makuinen, ja siksi sen seuraksi sopiikin useat erilaiset sesongin maut.

Secondi

Perinteisellä italialaisella illallisella toinen lämmin ateria eli pääruoka on yleensä lihaa, kalaa tai jokin tukevampi kasvispohjainen ruokalaji. Koska tässä vaiheessa vatsa alkaa olla jo melko täynnä, secondi koostuu muutamasta yksinkertaisesta komponentista. Lisukkeena nautitaan pastan tai risoton sijaan esimerkiksi perunaa, kasviksia tai joskus salaattia.

Dolci

Illallinen saa makean päätöksen jälkiruoan merkeissä. Perinteisiä italialaisia jälkkäreitä ovat esimerkiksi tiramisu ja jäätelö, mutta myös juustot ovat yleinen valinta aterian päätteeksi. Jälkiruoan seuraksi sopii espresso, jokin makea viini tai raikas limoncello.

Mutta entäs pizza?

Italialaisessa ruokakulttuurissa pizza on aivan oma juttunsa, eikä sitä nautita yleensä illallisella. Mutta pizza voisi hyvin sopia esimerkiksi yhdessä jaetuksi antipastoksi tai miksi ei pääruoaksikin.

Miten ihmeessä tämän kaiken jaksaa?

Ruokalajeja on ehkä paljon, mutta niitä on tapana myös jakaa ja syödä rauhassa pitkän kaavan kautta. Voit hyvin myös tilata pelkän pääruoan tai pääruoaksi pelkkiä alkupaloja, mitä tahansa mielesi tekee. Jos seuralaisesi tilaa kaikki ruokalajit ja sinä vain muutaman, tarjoilijan kanssa voi hyvin sopia, mitkä annoksista tuodaan missäkin vaiheessa illallista.

Uudistettu La Famiglia Helsinki aukeaa 30.3. – Benvenuti!

La Famiglia on rakastettu italialainen ravintolaketju ja viinibaari, jossa rakkaus ruokaan ja sesonkien rikkaus maistuu jokaisessa haarukallisessa. Uudessa menussa nousee esiin erityisesti herkulliset ja runsaat antipastot, kauden mukaan vaihtuvat sesonkiannokset sekä tietysti pizzat ja pastat. Katso ruokalista »

Varaa pöytä uudistuneeseen La Famigliaan!

Helsingin keskustan La Famiglia on nyt avattu. Tule ihastumaan uuteen sisustukseen ja herkullisiin annoksiin!
Varaa pöytä

Ravintolaketjut

Amarillo
Babista Kebab Revolution
Bacaro Doppio Cafe & Deli
Bistro
Chico's
Coffee House
Frans & les Femmes
Grill it!
Hesburger
Hophaus
La Famiglia
Leiketupa
Oksa
Oluthuoneet
PizzaBuffa
Presso
Prisma Cafe
Public Corner
Rosso
Rosso Express
Rosso Pizza
Spaghetteria
Trattoria
VENN