Olut- ja ruokatoimittaja Mariaana Nelimarkka piipahti Belgessä tutustumassa ravintolan kattavaan belgialaisten oluiden valikoimaan. Tutustuttavaa riittääkin hanaoluista erikoisuuksin, kuten Dubbeliin, Tripeliin ja Lambiciin.
Belgialaiset rakastavat olutta sen kaikissa muodoissa. Mitä hedelmäisempi, sitä parempi. Lähdetään Mariaanan mukana tutkimusmatkalle Belgen oluiden maailmaan!
Historiallisista trappistioluista hedelmäisiin Lambiceihin
Trappisti oluen nimessä viittaa sen tuotantopaikkaan ja valmistustapaan. Vain trappistimunkkien valvonnassa perinteisin menetelmin luostareissa pantua olutta saa kutsua trappistiksi. Trappistiluostareita Belgiassa on kaiken kaikkiaan 11. Jokaisen trappistiluostarin valikoimaan kuuluu vain muutama kaupallinen olut, ja olutravintolat ympäri maailman kilpailevat niistä.
Luostarioluet taas ovat luostarisääntöjen innoittamia oluita, jotka ovat usein isompien, kaupallisten panimoiden valmistamia.
Trappisti- ja luostarioluet ovat vahvassa roolissa Belgen juomalistalla.
"Belgestä löytyvät must-trappistioluet Chimayt ja Rochefortit. Orval on täysin omanlaisensa, hieman hapan trappistiolut. Nämä ovat muuten sellaisia oluita, joiden löytämisestä myös belgialaiset ilahtuvat", toteaa Belgen juomatuotteen liikeideapäällikkö Jari Martikainen.
Olut, jota pitää maistaa kerran elämässä
"Joka belgialaispanimolla pitää olla myös oma tripel, belgialaisten IPA, se on heidän kotimainen humalapomminsa. Esimerkkinä Bosteels-panimon Tripel Karmeliet, joka on yksi Belgen olutlistan helmistä", Nelimarkka avaa.
"Tripel Karmeliet sai aikanaan oluen jumalana tunnetulta Michael Jacksonilta täydet sata pistettä, ja se kuuluu myös niiden 1 001:n oluen listaan, joita pitää maistaa ainakin kerran elämässään”, Nelimarkka kertoo.
Lambic taas on yksi maailman vanhimmista oluttyyleistä. Se saa luonteensa Sennen jokilaaksossa viihtyvistä villihiivoista. Lambic on tyypillisesti maultaan hapan ja kuiva, mutta Belgessä on maisteltavissa myös helpommin lähestyttäviä, hedelmällä maustettuja versioita.
Ja helpoin tapa tutustua maan juomakulttuuriin on maistella lageria tai pilsneriä hanasta! Belgessä on ihailtavan laaja lista myös hanaoluita.
Mariaanan olut ja ruoka -suositus:
Simpukoiden ohella Belge on kuuluisa vohveleistaan. Mehevillä katkaravuilla täytetyn vohvelin oiva makupari on klassinen Hoegaarden Witbier. Korianterinsiemenen olueen tuoma yrttinen mausteisuus ja oluen sitruunaisuus nostavat myös annoksen maut vahvemmin esiin.
Mariaanan valinnat
Duvel Moortgat Duvel 6,66
Belgialainen strong ale on hyvä tuhti belgi ja vastaa kaikkia vaatimuksia, joita voi olla, kun haluaa tuopillisen belgialaista olutta. Hiivan tuomat esterit, hedelmäisyys ja koko oluen muhkeus muhkeassa pikarissa on herkullinen yhdistelmä.
Bostels Pauwel Kwak
Bostels-panimon ikoninen Kwak, joka kuuluu tarjoilla ajurinlasista, on helposti lähestyttävä, pehmeävaahtoinen herkku. Meripihkan värisen oluen samettisen hieno vaahto rakentuu ajurinlasiin kuin Guinnessin vaahto. Tasapainoisen oluen maussa on miellyttävää paahteisuutta. Ajurinlasi todella pysyy telineessä, jota voi kallistaa kahvasta pitäen. Entä sanooko olut kwak, kun se luiskahtaa lasin kapeimmasta kohdasta suuhun?
Brouwerij Huyghe Paranoia IPA 5,6 %
Kepeä samea IPA Belgiasta. Kevyen hedelmäinen, helposti nautittava IPA saa humala-arominsa Cascade-, Centennial- ja Polaris-lajikkeista. Oluen viimeistelyssä kuivahumalointivaiheessa käytetyt Mosaic- ja Citra tekevät oluesta miellyttävän sitruksisen.