Belgen liikeideapäällikkö Jari Martikainen pitää huolta, että Belgessä on laaja valikoima belgialaisten luostareiden klassikko-oluita höystettynä moderneilla herkuilla. Martikaisen sydäntä lähellä on asiantunteva tarjoilu kauniine laseineen. Belgessä olut on elämys.
Restonomi Jari Martikainen aloitti Belgessä ensi kerran vuonna 2018. Korona-aika toi pieniä harhapolkuja matkaan, mutta puoli vuotta sitten hän solahti takaisin tuttuun Belgeen.
"Viihdyin täällä, joten oli helppo palata. Ja nyt viihdyn vielä paremmin, kun sain baarin ja juomatuotteen päävastuulleni", Martikainen toteaa tyytyväisenä.
Aiemmin siiderin ystäväksi tunnustautunut Martikainen on nykyään vannoutunut olutmies, joka innostuu myös uuden kehittelystä. Kesän juomalistalle hän loihti vehnäolutsangrian.
"Tervetuloa terassillemme maistamaan", Martikainen kehottaa.
Kronenbourg Blancista ja valkoviinistä sekoitettu sangriakannu on iloisen hedelmäinen versio tutusta kesäjuomasta, varma tunnelmankohottaja!
Klassikoita ja kauniita laseja
Martikainen on palauttanut Belgen olutlistalle useita belgialaisia klassikoita, kuten trappisti- eli luostarioluita. Myös oikeaan tarjoiluun panostetaan – ja siinä lasit näyttelevät tärkeää osaa.
Bostels-panimon Tripel Karmeliet on esimerkki loistavasta klassikosta, jonka täydellisen tarjoilun mahdollistaa kaunis kristallihiottu lasi. Saman panimon ajurinlasista tarjoiltava Kwak taas on helposti lähestyttävä, lempeä olut. Martikainen onnittelee itseään saatuaan juuri tusinan verran laseja telineineen.
”Tarjoilun yhteydessä on kiva kertoa tarinaa 1700-luvun hevoskuskeista tauolla majatalossa.
Belgialaiset oluet tarjoillaan usein jalallisista pikareista, joka tekee oluthetkestä nautinnollisemman”, Jari Martikainen sanoo.
Hanaoluet Belgen ykkösenä
Belgessä suosituimmat hanaoluet ovat Stella Artois ja Kronenbourg 1664 Blanc.
”Primus Haacht taas on harvinaisempi belgialainen lager, meillä sitäkin saa hanasta", Martikainen esittelee.
Martikainen täydentää olutlistaa myös tuoreemmilla tulokkailla. Esimerkiksi Brouwerij Huyghen moderni Paranoia, jenkkityylinen IPA, on pysyvästi tarjolla hanassa.
"Hanassa voin myös kokeilla tuotteita. Otan mielelläni belgialaisia oluita, mutta myös suomalaiset pienpanimo-oluet sopivat seuraan. Seuraavaksi hanaan on tulossa Fiskarsin Panimon Ruukin Tripel, Suomessa tehty belgiolut", Martikainen esittelee.
Koska Belgen asiakaskunta on iloinen sekoitus kanta-asiakkaita, matkailijoita ja nuorempaa sukupolvea, myös tarjonnan täytyy vastata monipuolisiin toiveisiin. Alkoholittomien juomien kysyntä on noussut parin vuoden aikana, ja Belgessä onkin peräti kuusi alkoholitonta olutta.
Ruoka ja olut – täydellinen paritus
Liikeideapäällikön mieluisa velvollisuus on opastaa henkilökuntaa uusien tuotteiden saloihin. Martikainen sanookin, että kaikki saavat aina maistaa oluita ja maistellessa pohditaan, minkä ruoan kanssa olutta voisi myydä.
"Olut ja ruoka menevät meillä käsi kädessä. Vielä kun saisimme kaikki olut–ruoka -paritukset esiin! Simpukoille suosittelen kevyttä olutta, joka ei jyrää herkkiä makuja. Tummempia ja kirsikkaisia oluita suosittelen esimerkiksi jälkiruoille."
Jos olut on sinunkin intohimosi, suuntaa Belgeen ja anna Jarin tiimeineen johdatella sinut belgialaisen olutkulttuurin äärelle.
Jari Martikaisen lempiparit:
• Simpukat ja Hoegaarden-vehnäolut
• Possunkylki ja Chimay Red -luostariolut
• Äyriäispasta ja Tripel Karmeliet tripel-olut
Näissä ravintoloissa
- Kluuvikatu 5, 00100, Helsinki