Viron syntymäpäiväkakku maistuu pohjoiselta lakalta

Jäkälällä koristeltu lakka-juustokakku on Viron juhlavuoden kunniaksi järjestetyn kakkukisan voittaja. Solo Sokos Hotel Estoria suosittelee kokeilemaan, katso resepti!

Kilpailun järjestänyt Nami-Nami –sivusto sai 66 ehdotusta juhlavuoden kakuksi. Voittajaluomuksen suunnitteli Tallinnan vanhankaupungin Café Rukiksessa kondiittorina työskentelevä Marju Männik. Herkullinen ja näyttävä lakkakakku oli kisassa sekä yleisön että tuomariston suosikki. Kakkua maistellaan presidentin juhlavastaanotolla Viron itsenäisyyspäivänä 24. helmikuuta. Solo Sokos Hotel Estoria suosittelee!

Valmista juhlava kakku ohjeemme mukaan myös kotona:

EV100 -juhlakakku

Ainekset:

Kakkupohja:
80 g tummaa suklaata
50 g voita
50 g maapähkinävoita tai hasselpähkinätahnaa
50 g digestivekeksin tai vohvelin muruja
50 g paahdettua ruisleipämurua
30 g sokeria

Lakkatäyte:
350 g lakkoja
100 g hillosokeria
30 g vettä
20 g Kristallkümmel kuminalikööriä
5 liivatearkkia (10 g)

Kuorrutus:
8 g liivatetta (4 arkkia)
120 g maitoa
200 g valkoista suklaata pieninä paloina
50 g Kristallkümmel kuminalikööriä
200 g 35% kermaa (kuohukermaa)
150 g raejuustoa

Karamellijäkälä:
jäkälää
100 g vettä
100 g sokeria
3 g sitrushappoa (valinnainen)

Koristeluun:
lakkoja
jäkälää
paahdettuja ruisleivän muruja

Valmistus:
Valmista ensin karamellisoitu jäkälä:
keitä sokeria ja vettä kunnes seoksesta tulee siirappia. Lisää sitrushappoa, jos haluat hieman napakamman maun. Dippaa jäkälä siirappiin ja anna kuivua leivinpaperilla yön yli.

Valmista kakkupohja: sulata suklaa. Lisää voi, maapähkinävoi, keksinmurut, leivämurut ja sokeri suklaan joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Painele seos kakkuvuokaan (läpimitta 20 cm) ja laita kylmään.

Lakkatäyte: upota liivatelehdet kylmään veteen 5 minuutiksi. Kuumenna lakat, hillosokeri ja vesi. Keitä 5-10 minuuttia. Sammuta levy, lisää kuivaksi puristellut liivatelehdet ja likööri. Kaada  jäähtynyt lakkaseos kakkupohjalle. Laita kakku kylmään puoleksi tunniksi

Täyte: upota liivatelehdet kylmään veteen. Lämmitä maito, lisää liivatelehdet ja anna niiden sulaa maitoon. Lisää seokseen valkoinen suklaa ja sekoita. Vatkaa kerma kiinteäksi ja sekoita se jäähtyneeseen suklaaseokseen. Lisää likööri ja kaada seos kakkuvuokaan. Pidä kakku kylmässä yön yli.

Koristele lakoilla, ruisleipärouheella ja karamellisoidulla jäkälällä.

Nauti!