Torni, poro, katajanmarjakastike, resepti

Resepti: Täydellisesti kypsennettyä poroa katajanmarjojen kera

Suomi 100 -menun pääruokana on tämä herkullinen poron paahtopaisti, joka tarjoillaan katajanmarjakastikkeen kera. Kokeile reseptiä kotona!
Ravintola Tornissa tarjoillaan loppuvuoden ajan parhaimpia suomalaisia makuja.  Nauti annos paikan päällä tai kokeile valmistamista itse kotikeittiössä.
 
Poroa ja katajanmarjaa
(neljälle)
 
600 g poron paahtopaistia
voita paistamiseen
1 oksa rosmariinia
suolaa
mustapippuria
 
Katajanmarjakastike
50 g sipulia
½ dl punaviiniä
2 dl vahvaa lihalientä
1 rkl katajanmarjaa
1 rkl portviiniä
1 oksa rosmariinia
1 tl mustaherukkahyytelöä
suolaa
mustapippuria
 
Laita kattilaan leikattu sipuli ja punaviini, anna kiehua hetki. Lisää loput aineet ja hauduta neste noin puoleen. Siivilöi.
 
Palsternakkapyree
600 g palsternakkaa
50 g voita
1 dl kermaa
suolaa
 
Kuori palsternakat ja keitä ne vedessä kypsiksi. Kaada vesi pois ja lisää kuutioitu voi sekä kerma. Aja blenderissä tai sauvasekoittimella sileäksi, mausta suolalla.
 
Ohra
2 dl kokonaisia ohrasuurimoita
1,3 l vettä
1 tl suolaa
100 g porkkanaa
100 g selleriä
 
Keitä ohrasuurimoita suolalla maustetussa vedessä noin 15 minuuttia, sekoita välillä. Valuta vesi pois ja huuhtele kylmällä vedellä. Kuori porkkanat ja selleri ja leikkaa ne kuutioiksi. Keitä suolalla maustetussa vedessä muutama minuutti, kunnes kuutiot ovat napakan kypsiä. Jäähdytä kylmässä vedessä. Lämmitä ohrasuurimot sekä porkkana-ja sellerikuutiot pienessä määrässä katajanmarjakastiketta.
 
Kun kastike, pyree ja ohra ovat valmiina, kypsennä paahtopaistit. Lämmitä paistinpannu kuumaksi, lisää voi ja rosmariinin oksa sekä huoneenlämpöinen poron paahtopaisti. Paista paisteja koosta riippuen noin kaksi minuuttia molemmilta puolilta kunnes lihan sisälämpötila on 54 astetta. Anna vetäytyä folion alla noin 5 minuuttia ennen leikkaamista.
 
Kokoa annos ja nauti! Juomaksi porolle sopii mainiosti kalifornialainen, keskitäyteläinen, Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir, jonka marjainen ja mausteinen maku täydentää poroa ja sen lisukkeita. Poroa ja katajanmarjaa -annoksen voit nauttia myös ravintola Tornissa vuoden loppuun saakka Suomi 100 -menun pääruokana.