Blinikausi blini blinimenu

Nyt nautitaan rapeista blineistä.

Talven sesonkiherkku on täällä!
Lisukelistalta löytyy niin perinteistä siianmätiä kuin yllätyksellisempiä elementtejä linssikaviaarista paistettuun osterivinokkaaseen. Monipuolinen maistelija tilaa blinipaletin.
Blinien suosio kasvaa vuosi vuodelta. Talven aikana S-ryhmän pääkaupungin ravintoloissa arvioidaan paistuvan yli 30 000 bliniä.
 
Kappelin blinit valmistetaan perinteisen reseptin mukaan
Esplanadin Ravintola Kappelissa blinikauteen on valmistauduttu kaivamalla esiin kymmenet valurautapannut ja talon klassinen taikinaresepti. "Tattari- ja vehnäjauhoista valmistetun taikinan annetaan käydä yön yli, jonka jälkeen blinit paistetaan kirkastetussa voissa kuumalla pannulla. Herkku tarjoillaan asiakkaalle vastapaistettuna", kertoo Kappelin keittiömestari Jussi Kuuluvainen."Suosikkiannokseksi noussee jälleen blinipalettimme, johon kuuluu rapean blinin lisäksi smetanaa, sipulia, siianmätiä, poromoussea, sillikaviaaria, kylmäsavulohitartaria, sienisalaattia ja suolakurkkua."
 
Mikä sitten selittää blinien suuren suosion? "Bliniateriasta on tullut monelle meistä jokatalvinen perinne. Pimeänä ja kylmänä vuodenaikana kaivataan paitsi sosiaalisia kokoontumisia myös tuhteja herkkuja", keittiömestari Kuuluvainen pohtii. 
 
Blinilisukkeita joka makuun
Tuhdin luonteensa vuoksi blinit vaativat seurakseen voimakkaita makuja. S-ryhmän ravintoloissa lisukevalikoima on varsin monipuolinen, perinteisestä siianmädistä lihaisiin ja kasvispohjaisiin vaihtoehtoihin. Blinipaletit ja -menut tarjoavat monta makua yhdellä kertaa.  
"Kiinnostavimmat lisukkeet löytyvät ehkä Mikonkadun Plaza Restaurantista, jossa tarjolla on siianmädin lisäksi muun muassa paistettua osterivinokasta ja jaloviina-graavattua lohta", kertoo S-ryhmän ravintoloiden markkinointipäällikkö Susanna Hagelstam. "Näköalaravintola Loisteen blinilistalta löytyy myös kasvisblinipaletteja. Kaivopihan Ravintola Zetorissa nautitaan jälkiruoaksi makeita blinejä marjahillokkeella ja tuorejuustomoussella."
 
Bliniperinne saapui Suomeen jo 1800-luvulla venäläisten ruhtinaiden matkassa. Hoveissa blinien kanssa siemailtiin samppanjaa. "Meidän tämän kauden juomasuosituksemme on laadukas ja puhdas suomalainen olut, William K. Craft Pils. Sen raikkaus täydentää juuri sopivasti blinin rasvaisuutta. Toki hyvä samppanja, kuten sitruksinen Nicolas Feuillatte Selection Brut, sopii aina", Hagelstam suosittelee.
 
Blini siianmädillä alkaen 12 euroa, blinipaletti eri lisukkein alkaen 29 euroa.
 
Lisätietoja: Susanna Hagelstam, markkinointipäällikkö, S-ryhmän ravintolat, puh. 050 388 4532, s-posti susanna.hagelstam@sok.fi
 
Valmista blinit Ravintola Kappelin keittiömestarin Jussi Kuuluvaisen reseptillä kotona:
 
KAPPELIN BLINIT
 
Taikinapohja:
 
0,5 l maitoa              
6 g kuivahiivaa
15 g suola
10 g sokeri
310 g tattarijauho 
 
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää muuta aineet. Anna taikinapohjan käydä huoneenlämmössä yön yli
 
Taikina:
 
4 dl olut
150 g vehnäjauho
1 kpl muna
1,2 dl valkuaista, vaahtona
 
Lisää ainekset taikinapohjaan, valkuaisvaahto viimeisenä nostellen.
Paista runsaassa kirkastetussa voissa blinipannulla. 
Reseptistä tulee n. 10 isoa bliniä.
Kaada valmiin blinin päälle voisulaa, ja laita tarjolle suosikkilisukkeesi.