Alexandra - täynnä elämää

Jalo kitchen & lounge -ravintolassa on vastikään otettu käyttöön kesältä maistuva, värikäs ja valloittava ruokalista. Uniikin ravintolan ruokatuotekehitys on alusta loppuun talon omien ammattilaisten käsissä. – Kehitystyö on vaativaa, vastuullista ja hyvin palkitsevaa, keittiömestari Karri Hokkanen kuvailee.

Original Sokos Hotel Alexandran yhteydessä toimivassa, jyväskyläläisten suosikkiravintoloihin kuuluvassa Jalo kitchen & loungessa pöydät täyttyvät asiakkaista ilta toisensa perään, ravintolan uuden kesälistan houkuttelemina. Listan vaihdos on tapaus, joka saa Jalon ystävät takuuvarmasti liikkeelle kaksi kertaa vuodessa.

 

Kolmannes uutuusannoksia

Toinen toistaan houkuttelevampia herkkuja sisältävän Jalon listan taustalla on valtava määrä työtunteja: palaverointia ja ideointia, pilkkomista, paistamista ja keittämistä, maistelua ja muuntelua. Koska kyse on uniikista ravintolasta, annosten tuotekehitys on täysin talon oman väen käsissä.

– Nyt käyttöön otetun kesälistan tiimoilta kehitystyö aloitettiin tammikuussa. Ensimmäiseksi kävimme läpi asiakastyytyväisyystutkimuksessa esiin nousseet kommentit ruoastamme ja käyttämistämme raaka-aineista sekä kertasimme viime kesän suosikkiannokset ja niihin mahdollisesti tehtävät päivitykset, ravintolapäällikkö Jaska Lahti kuvailee.

Jalon suosikit, kuten wingsit, burgerit sekä lihakaapin ympärille rakennetut annokset, pysyvät listalla likimain sellaisinaan. Kehitystyö keskittyykin pääosin uusiin ruokiin, joita listalla on nyt noin kolmasosa.

– Reseptiikan kehittämisen jälkeen siirryimme yhdessä vuoropäälliköiden kanssa keittiöön työstämään annoksia. Parin kaksipäiväisen tiukan setin jälkeen lista oli valmiina esiteltäväksi kollegoillemme, keittiömestari Karri Hokkanen selvittää.

 

Kollegat koemaistajina

Kollegoista puhuessaan Karri viittaa Alexandran muiden ravintoloiden sekä majoituspuolen esimiehiin. He kokoontuvat aina listan kehittämisen loppuvaiheessa koemaistamaan ja kommentoimaan Jalon keittiön loihtimia uutuuksia.

– Kehitystyö on tässä vaiheessa jo loppusuoralla, mutta tarvittaessa teemme tiukalta konklaavilta tulleiden palautteiden perusteella muutoksia, syvennetään esimerkiksi makuja tai muutetaan rakennetta, Jaska ja Karri kuvailevat.

Tällä kertaa maistelijoiden suusta kuului lähes yksinomaan hyväksyvää myhäilyä. Yksi kiitteli vegaaniannosten maistuvuutta, toinen taas ylisti possun ja peston liittoa burgerissa. Keskustelua herätti kuha-cevichen suolan määrä sekä mansikkajäädykkeen "pikkuisen tiukka" rakenne.

– Kun jäädykkeen annetaan hetken aikaa levätä huoneenlämmössä ennen tarjoilua, se on täydellinen, keittiön vuoropäälliköt Eve Raatikainen ja Peetu Ahokas korostivat.

Kesälistan maistuvuutta testattiin toistamiseen Sokos-tavaratalon vip-illassa, jossa kutsuvieraita ihastutti muun muassa porkkasellerikeitto sekä vegaaninen kookospiirakka.

– Kovasti on tullut kehuja, Peetu myhäili cocktail-annosten esittelyn lomassa.    

 

Kauden verran edellä

Kesälistan käyttöönoton jälkeen Jaska ja Karri aloittavat pikimmiten loka-marraskuussa tulevan talvilistan suunnittelun.

– Tavoitteena on, että olemme kehitystyössä jatkuvasti kauden verran edellä. Keskeisiä elementtejä listallamme ovat kaudesta riippumatta laadukkaat ja osin myös paikalliset raaka-aineet, mielenkiintoisuus ja maistuvuus. Emme ole sitoutuneet mihinkään tietyn maan tai alueen ruokakulttuuriin, mikä antaa kehittämiselle paljon vapauksia.

Listan ulkopuolellekin kehitetään jatkuvasti jotain uutta. Esimerkiksi "tiskin alta" löytyvien paistettujen Keiteleen muikkujen rinnalle on äskettäin nostettu tanskalaisia smörrejä. Niissä pohjana on Jalon mallasleipä, jonka leivonnassa on käytetty paikallisen Panimo Hiisin oluen valmistuksesta syntyvää mäskiä.

– Reseptiikan suunnittelu ja työstäminen on ehdottomasti yksi tämän työn suola. Kehitystyö on vaativaa ja vastuullista, mutta myös hyvin palkitsevaa, keittiömestari Karri kiittelee.

 

#täynnä elämää

Täynnä elämää -juttusarjassa kerromme sanoin ja kuvin Original Sokos Hotel Alexandran elämästä erilaisista näkökulmista. Vangitsemme hetkiä, kerromme tarinoita ja kurkistamme taustoihin ja tapahtumiin, joita sinä et hotelliasiakkaana välttämättä näe, koe tai huomaa. Alexandra on täynnä elämää, 24 tuntia vuorokaudessa.