Saimaa food fest, tapahtuma, mikkeli, tori, kesä, ruoka, lähiruoka, d.o. saimaa, do saimaa

Saimaa Food Fest 23.-26.7.2019 Mikkelissä

23.7.2019 tiistai - 26.7.2019 perjantai
Taatusti Saimaan maistuvaa! Saimaa Food Fest tuo heinäkuussa Etelä-Savon parhaimmat maut keskelle Mikkelin toria. Pop up -ravintolassa herkkuja valmistavat muun muassa Osuuskauppa Suur-Savon ravintoloiden keittiömestarit.

Hiukan riistamaista vivahdetta, mutta kuitenkin selvästi laadukkaan naudanlihan mehevyyttä, kuvailee Nurkkalan tilan isäntä Esko Rissanen tilalla kasvatettavan ylämaankarjan lihan makua. Ja sitä Jäppilässä sijaitsevan tilan liha todella on: väriltään tummaa, maultaan syvää ja suutuntumaltaan mureaa.

Rissanen ja naapuritilan isäntä Matti Kauhanen ovat kasvattaneet ylämaankarjaa jo lähes 20 vuoden ajan. Jäppiläläisillä pelloilla laiduntavien nautojen liha tunnetaan Hyvätuuli Highland -nimellä, ja lihaa on tarjolla oman myymälän lisäksi muun muassa Ravintola Pruuvissa Mikkelissä. Tilan tuotanto on puhdasta luomua. Rissasen mukaan se sopii ylämaankarjalle erityisen hyvin, sillä karja kasvaa ilman väkirehuja. Kesäisin eläimet hoitavat luonnonlaitumilla myös ympäristöä. – Tuotannossa painotetaan makua, laatua ja eläinten hyvää kohtelua. Eläimet saavat olla aina vapaina laitumella. Niin pystytään tarjoamaan mahdollisimman lajin mukainen elämä.

Tilan tuotantofilosofiasta kertoo myös tilan saama D.O. Saimaa -alkuperämerkki. Kansainvälisesti tunnettujen kriteerien mukainen alkuperämerkintä myönnetään vain tuotteelle, joka on tuotettu kestävästi ja vastuullisesti niin ympäristön kuin yhteiskunnankin näkökulmasta. D.O. Saimaa on Suomen ensimmäinen alueellinen laatuja alkuperämerkki. Hyvätuuli Highlandissa sitä pidetään esillä ylpeinä. – Se kertoo niistä arvoista, joilla olemme tuottaneet lihaa alusta asti, Rissanen sanoo.

TORILLA TAVATAAN JA MAISTETAAN

Hyvätuuli Highlandin ja monen muun eteläsavolaisen tilan tuotteilla pääsee herkuttelemaan heinäkuussa helposti Mikkelin torilla Osuuskauppa Suur-Savon järjestämässä Saimaa Food Fest -tapahtumassa. Keskelle päämajakaupunkia nousee tuolloin neljän päivän ajaksi pop up -ravintola, jossa paikalliset keittiömestarit valmistavat maakunnan tuot tajien raaka-aineista kauden parhaimpia annoksia.

Keittiömestarin ja tapahtuman puuhamiehen Ilkka Arvolan mukaan ravintolan menu vaihtuu todennäköisesti jopa päivittäin, sillä ruokaa tehdään puhtaasti raaka-aineiden ehdoilla. – Luvassa ei ole mitään ryppyotsaista menoa, vaan päivän ruoat visioidaan sesongin mukaan. Tarkoitus on tehdä hinnaltaan helposti lähestyttäviä annoksia, mutta silti yhtään mausta tinkimättä. Ravintolaelämysten lisäksi Saimaa Food Festissä voi seurata ammattilaisten työnäytöksiä, joissa on mukana muun muassa Suur-Savon ravintoloiden keittiömestareita. Tapahtumasta voi ostaa myös paikallisia tuotteita mukaan vaikka mökkikeittiöön tai kotigrilliin.

Arvolan mukaan D.O. Saimaa -alkuperämerkintä tuo ansaitusti esille Etelä-Savon korkealaatuisen ruokatuotannon. Heinäkuussa järjestettävä tapahtuma on yksi tapa kertoa myös muille, kuinka ainutlaatuisista tuotteista on kyse. – Täällä tuotetut raaka-aineet ovat ihan ehdottomasti Suomen huippua ja siten myös kansainvälisesti erittäin laadukkaita. Niiden arvo vain kasvaa, sillä ihmiset kiinnittävät jatkuvasti yhä enemmän huomioita alkuperään. Etelä-Savossa ollaan vahvasti mukana tässä trendissä, Arvola muistuttaa.

Tapahtuma Mikkelin torilla 23.-26.7.2019 klo 10-18