Kondiittorin työ vaatii kädentaitoja ja luovuutta

Pääkondiittori Hanna Rantala rullaa bostonkakkua Kappelin uudessa leipomossa. Työpäivä on alkanut jo aamukuudelta, sillä tekeillä on muitakin kahvilatuotteita kuten porkkanakakkua, suklaakakkua ja mansikka-raparperipiirakkaa. Rantala toteaa, että se on oikein hyvä hetki startata työpäivä, aamuvirkku kun on.

Kahvilatuotteiden lisäksi Rantala tiimeineen leipoo ravintolassa tarjottavan vaalean vehnäleivän sekä ruis- ja saaristolaisleivän. Leipomon osaaminen näkyy myös jälkiruoka-annoksissa esimerkiksi lakkajäädykkeen kaverina tarjottavan mantelikakun sekä kesämenun marjapiirakan muodossa.

− Sesonkien mukaan mennään, ja kun leipomo saadaan kunnolla vauhtiin niin lisää uusia tuotteita on luvassa, kondiittori toteaa.

Monilla leipureilla ja kondiittoreilla on taustallaan kokin koulutus, niin Rantalallakin. Alusta asti intohimo löytyi kaikesta leipomiseen ja jälkiruokiin liittyvästä. Pian Rantala löysikin itsensä leipuri-kondiittorilinjalta ja niin kokin työt vaihtuivat kondiittorin tehtäviin.

− Se tuntui heti omalta jutulta! Tässä työssä tarvitaan kädentaitoja, luovuutta ja tarkkuutta, joissa koen olevani hyvä. Myös reseptiikka on hallittava, jotta tuotteet maistuvat yhtä hyviltä joka kerta.

Ennen Kappelia Rantala työskenteli kahdeksan vuotta eduskunnan ravintolatiimissä. CV:stä löytyvät todisteet myös junaemäntänä, baarimikkona, päiväkodin keittäjänä sekä Sinisen Huvilan kahvilan leipurina toimimisesta. Noin viisi vuotta sitten hän täydensi osaamistaan vielä restonomin tutkinnolla.

− Jokaisesta duunista ja opinnoista on tarttunut mukaan jotain, joka on kehittänyt ammattitaitoa ja varmuutta. Olen aina tykännyt oppia uutta.

Uuden äärellä Rantala on Kappelissakin, kun kondiittorien ammattikunta on palannut taloon sadan vuoden tauon jälkeen. Alun jännityksen jälkeen työ 150-vuotiaan klassikkoravintolan suojissa on tuntunut hyvältä.

− Fiilis on rauhallinen ja kotoisa. Talossa on hyvä henki ja kiva tekemisen meininki, johon on ollut helppo solahtaa mukaan. Odotan kovasti uusien tuotteiden kehittämistä yhdessä kahvila- ja keittiöpäällikön kanssa. Suunnitelmissa on myös ulosmyyntiä, joka tietysti näin kondiittorin näkövinkkelistä olisi yhden unelman täyttymys.

Restaurant chains

Amarillo
Babista Kebab Revolution
Bacaro Doppio Cafe & Deli
Bistro
Chico's
Coffee House
Frans & les Femmes
Grill it!
Hesburger
Hophaus
La Famiglia
Oksa
Oluthuoneet
PizzaBuffa
Presso
Prisma Cafe
Public Corner
Rosso
Rosso Express
Rosso Pizza
Siipiyhtiö
Spaghetteria
Trattoria
VENN

SOK Travel and Hospitality Industry Chain Management

Street address:

Fleminginkatu 34, 00510 Helsinki

Postal address:

P.O. Box 1, 00088 S GROUP, Finland

Business ID:

0116323-1

Sales service, Helsinki metropolitan area

0300 870 020 (weekdays from 8 am to 6 pm)

51 cents per min + local network charge/mobile call charge

All the Sales Services

SOK

+358 10 76 8011 (weekdays from 8 am to 5 pm)

EUR 0.0835 per call + EUR 0.1209 per minute

General information

Feedback


Feedback links for individual restaurants are found on each restaurant’s own website