vegaaninen ruoka

5 orsaker till intresset för veganmat

Vegetarisk mat har ökat enormt i popularitet och det syns också i restaurangernas utbud. Sari Komulainen, ordförande för Veganförbundet, berättar varför veganmat i dag faller alla på läppen.

1. Ett bättre val för miljön

Människor är mer medvetna om de ekologiska aspekterna och tänker därför mer på matens klimatpåverkan. En härlig veganrätt är ett miljömedvetet val.

"Köttproduktionens inverkan på klimatförändringarna och sättet på vilket djur hanteras är de absolut största orsakerna bekom intresset för vegetarisk och vegansk mat. Att äta vegetariskt är för många också ett sätt att ta ställning till att det ska finnas mat för alla i världen", säger Veganförbundets ordförande Sari Komulainen.

2. Bra för hjärtat

Allt fler tänker på sin fysiska hälsa och där kommer också maten in. Många väljer vegetariskt för att lätta upp kosten. Veganmat innehåller nästan inga hårda fetter och kost som innehåller mycket grönsaker och fibrer är bra för magen.

"Grönsaker är den bästa kolesterolmedicinen. Vegandiet bidrar bland annat till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Men veganmat kan nog också vara läckerheter och inte alltid så lätt!" påminner Sari Komulainen.

3. Vegogott

Numera kan veganer också unna sig en burgare eller pizza – och många som äter blandkost har hittat vägen till veganalternativ genom de bekanta favoriterna. Rosso serverar till exempel falafelbiff som ett utmärkt alternativ för den vanliga hamburgarbiffen. Chico's burgare med baljhavre har utifrån kundresponsen överträffat alla förväntningar och nästa år kompletteras menyn med en veganburrito. Dessutom har Chico's veganugnspannkaka blivit en omåttligt populär dessert.

"Chico's veganburgare är ett jättefint exempel på restaurangernas satsningar på veganmat. Produktutvecklingen har kommit mycket bra igång. Vi på Veganförbundet har samarbetet med kockarna på Chico's och vårt smakprovarteam har tagit fram nya smaker tillsammans med kockarna", berättar Sari Komulainen.

4. Lockar till nysmakande

Alla har säkert hört om baljhavrens segertåg. För att få smaka på den nya delikatessen är det klokast att gå på restaurang, eftersom det oftast är kö i matbutiken. De kunniga kockarna vet hur de ska kombinera olika smaker och kulinariska innovationer går bäst hem via restaurangen. Baljhavre och motsvarande produkt av bondböna serveras båda på Chico's.

"Internationella delikatesser gör veganalternativ attraktiva. Det är inte bara veganer utan också blandkostätare som köper blajhavre, bondböna, tofu, tempeh och seitan. Nuförtiden förhåller man sig mindre absolut till maten. Man får vara flexibel vid matbordet", förklarar Sari Komulainen orsakerna till veganmatens ökande popularitet.

5. Inspirerande förebilder och rollmodeller

Många kändisar, musiker och politiker talar för veganmat som ett sätt att avvärja klimatförändringarna. Inspirerande och uppmuntrande förebilder uppmuntrar allt fler att pröva på veganrätter. Kulinarister förhåller sig i dag till mat inte bara som bränsle för kroppen, utan som en inspirerande livsstil.

"Kändisar från Beyoncé till Bill Clinton äter numera veganskt och Jenni Haukio talar för djurhälsa. Irlands ex-president har talat om hur maten inverkar på klimatförändringarna och den nya generalguvernören på Nya Zeeland, som representerar den brittiska regenten, är vegan. Det finns inspirerande exempel för alla, oavsett bakgrund", sammanfattar Sari Komulainen.