Stilriktningar i Torni i Helsingfors – Panoramarum

Presentation av stilriktningar i Solo Sokos Hotel Torni i Helsingfors – Panoramarum

Solo Sokos Hotel Torni i Helsingfors har tre olika stilriktningar. De s.k. Kyllikki-rummen är inredda i jugendstil från 1900-talets början (Art Nouveau). Torni-rummen har inredning i Art Deco stil från 1930-talet. Därtill är rummen på våningarna 8–11 i Torni moderna panoramarum. Inredningen i rummen är planerad av Pirkko-Liisa Topelius.

Så gott som varje rum har sin egen prägel, man kan nästan säga att det inte finns två exakt likadana rum i Torni. Rummens färger, möbler och former varierar enligt våning och stilriktning. I varje rum finns även konstverk som fås från konstutställningar som byts ut varje månad i Ateljee Bar; i några rum täcker konstverket hela väggytan.

 

Panoramarum

I rummen på den översta våningen, Solo Up with view rummen, finns en glasvägg som skiljer badrummet från det övriga rummet. Utgångspunkten i dessa "akvarierum" är en unik utsikt över staden, du kan alltså även njuta av utsikten i badrummet. Rummen är mycket ljusa, på den översta våningen är färgen vit och när du går neråt i byggnaden ser du nyanser av rött, ljusgrått och gult. Utöver ljus har man med glasväggen även velat, och lyckats, skapa mer rymd i rummet, eftersom Torni är smalare upptill och rummen något mindre än rummen på de lägre våningarna.

På dörren vid toaletten i det genomskinliga badrummet finns konstnär Juha Okkos digitala konstverk; en slags dimmig tejpning som skapar lite mer avskildhet i badrummet.

Det landskap som öppnar sig utanför panoramafönstren är en väsentlig del av inredningen. Man har avstått från traditionella gardiner och stora spegelytor förlänger rummet och återspeglar landskapet. En av de bärande idéerna inom funkisstilen är ändamålsenlighet och ett exempel på detta är att rummens luftkonditionering har gömts i belysningen.

I Tornis översta rum har inspiration till möblernas form hämtats från Merivaaras möbler med metallstomme, som fanns i Torni även på 1930-talet. Stolarna i de översta rummen är designade av Mart Stam. De små borden designade av Eileen Gray och lamporna designade av V.G. Weit bidrar även till atmosfären.

Toalettrummen i Hotel Tornis Ateljee Bar är också kända för sina panoramafönster och där har man faktiskt den vackraste utsikten över Helsingfors. Syftet är att gästerna redan vid ytterdörren och vidare in i byggnaden inte ska kunna undgå att möta Helsingfors och finländsk modern konst.

Solo Up with view rummen finns i ett mycket begränsat antal och de är väldigt populära, så glöm inte att boka ditt rum i god tid! Det finns både enkel- och dubbelrum.