Stilriktningar i Torni i Helsingfors – Jugend

Presentation av stilriktningar i Solo Sokos Hotel Torni i Helsingfors – Jugend

Solo Sokos Hotel Torni i Helsingfors har tre olika stilriktningar. De s.k. Kyllikki-rummen är inredda i jugendstil från 1900-talets början (Art Nouveau). Torni-rummen har inredning i Art Deco stil från 1930-talet. Därtill är rummen på våningarna 8–11 i Torni moderna panoramarum. Inredningen i rummen är planerad av Pirkko-Liisa Topelius.

Så gott som varje rum har sin egen prägel, man kan nästan säga att det inte finns två exakt likadana rum i Torni. Rummens färger, möbler och former varierar enligt våning och stilriktning. I varje rum finns även konstverk som fås från konstutställningar som byts ut varje månad i Ateljee Bar; i några rum täcker konstverket hela väggytan.
 

Jugend
 

Kyllikki-huset fogades till hotellets huvudbyggnad på 1980-talet. Kyllikki är byggt 1903 och har tidigare varit bostadshus och hem för nio familjer. Kyllikki, som är planerad av arkitekterna Werner Polón och Georg Wasastjerna, är en byggnad från nationalromantikens och kalevalastilens epok.

När vi går från Torni till Kyllikki förflyttar vi oss samtidigt bakåt i tiden. Tidsförflyttningen sker via en terrakottafärgad korridor som förenar byggnaderna. Stilen i Kyllikkis nuvarande inredning har planerats målmedvetet ända sedan 1995. Möbler och belysning har designats enligt jugendstil och nationalromantisk anda. I Kyllikki-husets sviter finns House-collection och Huvila-möbler designade av Eliel Saarinen. Även alla arbetsstolar i byggnaden är i Eliel Saarinens stil.
 
Sängöverkasten i standardrummen är uppsydda av traditionellt engelskt Liberty-tyg. I Jugend-sviterna har österrikiska jugendtyger använts. Även sammetsgardinerna följer den valda stilen. Takkronorna i Jugend-sviterna är äkta antika kronor från jugendtiden och de vackra bollamporna som hänger i kedjor i standardrummen är designade av W. Brand. Alla Jugend-rum försedda med badkar har traditionella tassbadkar.
 


 

I alla Kyllikki-rum finns handmålade dekorationer på väggarna enligt naturmotiv som har hittats i byggnaden; bakom gardinen kan man kanske hitta en ekorre som gnager på ett ekollon. I hela byggnaden utgår färgläggningen från typiska färger för tidsepoken i vilka vinröda och skogsgröna nyanser ingår.
 Ornamenten och dekorationsmotiven på fasaden och i trappuppgångarna fotograferades och undersöktes vid den senaste ombyggnaden 2006. De valda växtmotiven i såväl standardrummens bårder och textilier som i sviternas dekorationsmålningar har alltså sitt ursprung i husets egen värld och historia.
 


Rum i jugendstil finns bland rumstyperna Solo Single, Solo Queen, Solo King, Solo Up King och Jugend Suite; en del av rummen har heltäckande matta och badkar.
Boka snabbt så att du kan njuta av att bo i rum som andas historia och nationalromantik!