sky vaasa sky terrass

Sky från år 1985

Legendariska Sky - Skys saga började redan år 1985

Året var 1985. Dåvarande hotellchef Kyllikki Olkkola öppnade tillsammans med sitt team, en i Finlands mått mätt, enastående sommarterrass med namnet Sky Bar & Terrace. Sky var under de första åren mer en sevärdhet än en restaurang. Två små fyrapersoners hissar förde folk i strida strömmar till hotellets åttonde våning, så pass intensivt att man fick åka och hämta is från Waskia-hotellet på andra sidan stan, för att kyla ner hissarnas maskinrum. På så sätt fick man kunderna snabbt till åttonde våningen, och därifrån gick en trappa upp till himlen. Denna rumba fortsatte från dag till dag. Oj, vilka tider!

Under de första åren förde Sky med sig en ny restaurangkultur till Vasa. Köerna till restaurangen gick många våningar ner då törstiga kunder kom för att njuta av sommaren redan vid lunchtid.

Efter 90-talet var det dags att förnya Sky och år 2004 gjordes en omfattande renovering. I samband med renoveringen täcktes en del av uteterrassen och Sky ändrades till en nattklubb. Hotellet och Sky fick även en hiss direkt till nionde våningen som underlättade tillträde till restaurangen. I och med detta blev Sky en vägvisare för nattklubbskulturen i staden. På Sky festades det på 2000-talet varje dag till 04:00 med flera internationella och inhemska top DJs. Tema-, klubb- och pokerkvällar hörde till det regelbundna programutbudet, såsom även stand up, trubadurkvällar samt många festivalers förfester och efterfester. Det var nattklubbarnas guldålder.

År 2015 var det dags att ta ett beslut om nattklubbsverksamhetens fortsättning. Fokusen sattes på hotellverksamheten och därmed avslutades nattklubbsverksamheten. Sky gjordes om till en beställningsrestaurang och under de senaste 6 åren har platsen sökt sin nya affärsidé och marknad.

En nyöppning av Sky har funnits på tapeten redan några år och tanken var att Sky skulle öppnas på sommaren 2020, men på grund av Covid-19 förverkligades inte dessa planer. Öppningen flyttades fram och nu är det äntligen dags för Sky att göra come back på Vasas restaurangmarknad.

Nu skapar vi nya legendariska minnen, välkommen!