pizza, roomalainen pizza

Pizza som i Rom på mindre än 8 minuter

Rossos romerska pizzor sveper matgästen med på en kulinarisk resa till pizzans ursprungsland och landets underbara huvudstad. Ett stycke Italien i Finland är kanske det bästa man kan hoppas på när det gäller pizza. Men hur tillreds denna romerska läckerhet och hur går det så snabbt?

30 sek – pizzabottnen får sin form

Degen till bottnarna för romerska pizzor görs i förväg och är klar när kocken sätter igång. En skicklig pizzakock behöver cirka 30 sekunder för att forma en rektangulär pizzabotten av degen som är något lösare än en vanlig pizzadeg.

1 min – fyllningarna är klara!

I en romersk pizza läggs inte alla fyllningsingredienser på bottnen på en gång. Exempelvis på Pollo Rustica läggs först tomatsåsen, osten och kycklingfiléerna på bottnen. Resten läggs över pizzan när den har gräddats.

7 min – ut ur ugnen!

Pizzan gräddas i sex–åtta minuter, beroende på ugnens temperatur och beskaffenhet. I en vedeldad ugn måste man vända pizzan under gräddningen, eftersom elden baktill i ugnen inte ger en jämn hetta. Men i gengäld har vedeldade ugnar en alldeles speciell charm ...

7 min 30 sek ­– så var det klart!

En romersk pizza kröns av de sista ingredienserna som läggs på den nygräddade pizzan. Vår exempelpizza Pollo Rustica avslutas med gorgonzolaost och melon samt härligt gröna örter. Pizzan läggs på ett träfat och är färdig att avnjutas. Prego!