Oscarin tarina

Oscar Pub & Grills historia går tillbaka i tiden till slutet av 1800-talet. Visste du det här om Oscars historia?

Hamburger Börs som ligger på paradplats i Åbo har långa traditioner av god mat. Den driftige kontoristen Oscar Waldemar Aspelund inledde restaurangverksamhet 1895 genom att öppna Hamburger Bierhalle. Vid sekelskiftet fick gästerna avnjuta bland annat blinier och kaviar, kräftpaj och kapun i trivsam stämning. Vid den tiden var den endast 23 år gamle restaurangägarens specialitet kramsfågel, dvs. ätbara småfåglar.

 

Man kan säga att Hamburger Börs alltid har legat steget före, när det gäller att servera delikatesser till herrskapsfolk. Oscar lyckades fånga tidens anda och hade helt rätt i sitt antagande att även herrskapsfolk behöver få koppla av då och då. Vin är de visas dryck, funderade Oscar, och ansökte om utskänkningstillstånd. Den unge restaurangägarens resonemang var att eftersom vissa av hälsoskäl inte kan avnjuta maltdrycker, måste man kunna servera dem vin och starkare drycker. Restaurangen fick sitt tillstånd redan samma år.

 

Viner på fat, de mest exklusiva vinerna på flaska och olika punschsorter smakar särskilt gott när de avnjuts i lugn och ro i gott sällskap. I Bierhalle på Hamburger Börs rådde det aldrig brist på sällskap, och även Oscar själv sågs ofta i umgänge med gästerna. Ända sedan denna tid fram till dags dato har trivsel varit en ledstjärna för Hamburger Börs.

 

Källa: Hamburger Börs historik, skriven av professor Toivo T. Rinne, direktör för Åbo landskapsmuseum

 

Boka ditt bord här

 

Välkommen till Oscar!

 

Oscar Pub & Grill
Original Sokos Hotel Hamburger Börs
Kauppiaskatu 6, Turku