Elva „Finland 100" tematiska rum i Viru Hotell

Under Jubileumsåret får gästerna njuta av den hundra-åriga Finland i Viru Hotellets 18:e våningen, där elva tematiska rum är inredda med underbara sikt över Finland.

Hur ser Eliel Saarinen på Stor-Tallinn? Vilka är de Finska hockeylejonen med Estnisk bakgrund? Varför längtar Miljoonasade och Neljä Ruusua för att komma till Estland? Vilka platser välkomnar upptäcka den reseintresserade Estlands-fän, Tapio Mäkeläinen? Under Jubileumsåret får gästerna njuta av den hundra-åriga Finland i Viru Hotellets 18:e våningen, där elva tematiska rum är inredda med underbara sikt över Finland.

Varje tematiskt rum ger oss fängslande berättelse om våra nordiska grannar. Berättelserna innehåller teman från både diplomatin till idrotten, från turismen till musiken och kulturen, såsom från naturen till små roliga anekdoter. Det gömmer sig en hjärtlig förbindelse med Estland i varje berättelse.

RUM 1801 – HOCKEYLEJONEN
Med all säkerhet kan man säga att ishockey är Finlands nationalsport och helt oväntat har även estländare kommit med här. Det är två av våra mest populära spelare, som är av estniskt ursprung: Siim Liivik ("Märkä-Simo") och Leo Komarov. Därför handlar detta rum bara om hockey, men med estnisk stämning för att hylla dessa två spelare.

RUM 1802 – UTFORSKNING AV ESTLAND
Tapio Mäkeläinen är en finsk författare och estofil, vars guideböcker har hjälpt otaliga finländare att utforska Estland – från Tallinn till Haapsalu. Han presenterar Estland rent allmänt, såsom barerna i Tallinn och allting däremellan.

Detta rum ger en speciell introduktion av Tapio Mäkeläinens Estland. Här får gästerna ta del av hans anteckningar och berättelser samt hans bästa tips. De bäst bevarade hemligheterna i Tallinn avslöjas här för besökarna.

RUM 1803 – BEHÅLL HATTEN PÅ
Här möter finsk design estniskt hantverk, där något nytt skapas av något gammalt – överblivet tyg och läder – som symboliserar Estlands och Finlands sammanlänkade historia och framtid. Allt, till och med mode, korsar havet som skiljer oss åt – och även över större avstånd. Cosmo, som skapats av tre finska designers, är ett utmärkt exempel på detta: De strävar efter stil utan gränser. Costos stil, ekologi och hållbar kvalitet går hand i hand. Designat i Finland, men tillverkat i Estland.

RUM 1804 – BERÖMDA ARKITEKTER
Finsk arkitektur är känt över hela världen och några exempel kan du även finna i Tallinn. Tallinn hade faktiskt fått en mer finsk siluett om Eliel Saarinens vision om ett Stor-Tallinn skulle ha förverkligats. Detta rum presenterar hans vision av ett alternativt Tallinn som aldrig blev av.

RUM 1805 – DE TIOTUSEN SJÖARS LAND
Finländare och estländare delar intresset för skogen – och naturen i allmänhet. Man skulle kunna säga att skogen är våra kyrkor. För att fira detta förhållande har vi skapat utställningen (2015) Årets finska naturfoto i detta hotellrum. Bilderna kommer regelbundet att bytas ut.

RUM 1806 – REPUBLIKEN FINLANDS AMBASSAD
Finska ambassaden i Tallinn symboliserar de nära politiska banden mellan de två länderna. Det är antagligen den ambassad som har besökts mer än någon annan för att lösa finländarnas olika problem. De finska turisternas karaktär och beteende ändras emellertid och nu kan vi alla bli finska ambassadörer – åtminstone om vi bor över i det här rummet.

Rummet är inrett med möbler och föremål från den finska ambassaden i Tallinn och här finns även officiella porträtt av den finska presidenten, som besökt Tallinn över åren.

RUM 1807 – FINSKA DESIGNKLASSIKER
Finsk design är världsberömt. Det är inte bara en avlägsen ideologi, utan någonting som berör oss alla. Det gör våra liv bättre och trevligare – hemma och utomlands. För att illustrera och fira detta har vi möblerat ett rum med 100 ikoniska finska föremål. Några av dem är verkliga föremål, några är foton på väggarna och några kan ses i böckerna som finns på soffborden i rummet.

RUM 1808 – JAG SÅG DET PÅ MTV3
Finsk TV har spelat en stor roll i Estlands historia och cementerat den speciella relationen mellan estländare och finländare när det gäller kultur och språk. Detta rum firar detta – revolutionen som inte skulle sändas, men startades genom en TV-sändning, skulle man kunna säga. Finska MTV3 var ett välkommet fönster, som öppnades ut mot väst. På detta sätt lärde sig två generationer i norra Estland att tala finska.

RUM 1809 – POPTOPPEN
Nostalgi och längtan är två traditionella och återkommande teman i populärmusiken, överallt och alltid och det gäller även finsk musik. Förutom de mer exotiska platserna, har finländare alltid längtat efter att besöka Estland. Det är ju egentligen bara över havet. Detta rum firar finsk musik genom två band, som alltid vill till Tallinn: Neljä Ruusua och Miljoonasade. Väggen är en kopia av hur det ser ut bakom scenen på Tavastia-klubi i Helsingfors. Tavastia är en av de äldsta rockklubbarna i Europa och har lovordats som en av de bästa i sitt slag. Både inhemska och internationella artister vill spela på Tavastia och sätta sin signatur på den legendariska väggen bakom scenen.

RUM 1810 – FINGERPORI
Finländarna har en underlig, mörk och speciell känsla för humor – precis som estländarna – vilket personifieras i vår kärlek till Pertti Jarlas Fingerpori, troligtvis den mest älskade humorserien i Finland.
Rummet firar detta – men på ett mycket "Fingerporiskt" sätt. Dessutom har vi dekorerat väggarna i rummen med typiska humoristiska Fingerpori-remsor och föremål (till exempel hittar du ett Fingerpori-album i byrålådan istället för bibeln).

RUM 1811 – ____ OF FINLAND
Om en artists namn innehåller frasen "of Finland", måste han vara av nationell betydelse. I Tom of Finlands fall kom den allmänna berömmelsen sent, men det är ingen överraskning. Detta är en artist som inte passar, men vars levnadsöde definitivt förtjänar att berättas. Även i en film. Detta rum firar filmen Tom of Finland, som ger oss alla möjlighet att vara _________ of Finland.

Välkommen till våningen där Finland firar sitt hundraårsjubileum!

Tillsammans med dem firar vi vårt 45:e verksamhetsår!

Få ut det mesta möjliga av ditt besök i Tallinn och bo på ett av våra temarum Finland 100!

Information och reservationer:
Sokos Hotels Tallinn tfn +372 680 9300, viru.reservation@sok.fi

Links:

https://www.stara.fi/2017/05/17/viru-hotelliin-erikoishuoneet-kiekkoleijonille/

http://www.tallinna24.ee/artikkeli/516503-viru-hotelli-juhlistaa-satavuotiasta-suomea-teemahuoneilla-oman-huoneen-saavat-niin

http://www.is.fi/matkat/art-2000005198577.html

http://www.hs.fi/matka/art-2000005227660.html?share=20913f23cc2988126eafada1c446a167

https://www.facebook.com/mondolehti/

http://www.pealinn.ee/newset/fotod-soome-vabariigi-100-n194622

http://soome100.postimees.ee/4131643/soome-suursaadik-kes-meist-ei-tahaks-oelda-et-olen-oobinud-saatkonnas

http://reisijuht.delfi.ee/news/news/soomlaste-lemmikhotell-viru-kingib-soomele-100-juubeliks-killukese-hotellist?id=78388968

http://www.ohtuleht.ee/808413/soome-100-juubeli-puhul-saab-viru-hotell-homoikoon-tom-of-finlandi-toa

http://kultuur.postimees.ee/4102687/fotod-piilu-esimesena-viru-hotelli-tuppa-mis-puhendatud-rokkmuusikutele

http://tv3play.tv3.ee/sisu/seitsmesed-klipid-2017/838914

http://menu.err.ee/594021/galerii-viru-hotellis-avatud-naitus-raagib-soome-lugu

http://rus.delfi.ee/daily/business/otel-viru-darit-finlyandii-vchest-ee-100-letiya-tematicheskie-nomera?id=78427295