Äventyr i Kvarkens skärgård

Välkommen på ett besök i Finlands enda UNESCO naturarv - världsarvet Kvarkens skärgård.

Tystnad blandat med havets brus. Ljus. Mjuka gråa toner och skimrande vidder av hav och is. Stenar, som har funnits före oss och kommer att finnas kvar länge för kommande generationer. Vind. Fåglar.
 

Kvarkens skärgård är Finlands enda naturarv på UNESCO:s världsarvslista och utgör tillsammans med Höga Kusten i Sverige ett gränsöverskridande geologiskt världsarv. Vi hör även till en global familj av 46 marina världsarv. 

I vår soliga, karga skärgård finns det rum att andas. Låt havsvindarna blåsa bort vardagens brådska och bekymmer från ditt sinne... Njut, här och nu. Året runt.

Utkikstornet saltkaret och bodvattnet runt -naturstig

40 km från Vasa mot nordväst

Det ståtliga utkikstornet i tjära når upp till 20 m ö h. Från utkiksplattformen öppnas en magnifik vy över De Geer-moränernas vida område. Den unika moränskärgården är ett bevis på istidens enorma kraft i Kvarken.

Området som kan skådas från tornet är ett utmärkt exemplar på De Geer- moränområden i Finland. Tornet gläder också många fågelintresserade eftersom många av de typiska skärgårdsfåglarna som t.ex. sothönor, tärnor och havsörnar rör sig i detta område. Utkikstornet i trä är ett bra rastställe för människor på utflykt. Det ligger nämligen i början på naturstigen Bodvattnet runt och Björkö – Panike vandringsled. Det finns också en ramp för rörelsehindrade/barnvagnar till utkikstornets första våning.

Bodvattnet runt

I Svedjehamn börjar också naturstigen Bodvattnet runt  som rundar den gamla fiskehamnen och förevisar landhöjningskustens natur och De Geer-moränerna. Naturstigen är 3,5 km lång.

Meteoria Söderfjärden

12 km från vasa till Väst

Söderfjärden är egentligen en unik meteoritkrater, som uppkom i en våldsam krasch för 520 miljoner år sedan. Kratergrytan fylld med avlagringar är idag en torrlagd jordbruksslätt och ett paradis för fåglar. Kraterns spännande historia presenteras i färgsprakande multimedial form I Meteorias utställning. Där finns även lärorika ljusskåp, borrkärnor, meteoriter, fågelljud och historiska jordbruksredskap. Meteoria drivs av Sundom bygdeförening i samarbete med astronomiska föreningen Vasa Andromeda.

Invid Meteoria finns ett sju meter högt fågeltorn, som alltid är öppet. Från tornet ser man hela Söderfjärden.
Med egen kikare kan man följa kraterslättens rika fågelliv, bland annat höstens tranor.

Terranova

I Terranova kan du uppleva Kvarkens skärgårdsnatur mitt i staden. Du kan se och höra fåglarna, klappa en säl på huvudet och titta in i ett virtuellt akvarium, där fiskar av alla storlekar simmar.
I insektskammaren kommer du nära inpå områdets fjärilar och i Stenarnas rike kan du känna på uråldriga bergarter.

Terranova är latin och betyder "nytt land". Utställningen berättar om istiden och landhöjningen, som format naturen i Kvarkens skärgård – Höga Kusten-området. Den presenterar också dagens natur i skärgården och de växter och djur som lever där.
I auditoriet visas naturfilmer som berättar om bl.a. istiden och landhöjningen på ett åskådligt sätt. Om du vill kan du göra en riktig djupdykning i jordklotets och skärgårdens geologiska utveckling i Stenarnas rike och i Isgrottan.

Terranova är en bra startpunkt för den som vill lära sig mer om världsarvet. Boka gärna en guidning i utställningen om du vill ha djupare information. En guidning kan också vara en utmärkt aktivitet för företag och föreningar.

Terranova är en del av Österbottens museum, som också är Vasa stads historiska museum, och som fungerar som landskapsmuseum och regionkonstmuseum.
Utställningen upprätthålls av Vasa stad, Österbottens museums naturvetenskapliga avdelning.