gluteeniton ruoka kiinnostaa

5 orsaker till intresset för glutenfri mat

Glutenfri mat är en lösning på många besvär och för många är det också ett livsstilsval. För personer med celiaki (glutenintolerans) är det också den enda behandlingen, och lyckligtvis har S-gruppens restauranger alltid trygga glutenfria alternativ. Marjo Jokinen, som är produktexpert på Finska Celiakiförbundet, listade fem orsaker till varför glutenfri mat har ökat i popularitet på restaurangerna.

1. Lindring i intoleranssymtom

Att äta på restaurang, till både vardags och fest, ska vara en njutning och det ska inte bli lidande av dieter eller intolerans. Celiaki är en livslång sjukdom som orsakas av gluten (det vill säga äggviteämnet i vete, råg och korn) och den enda behandlingen är en absolut glutenfri diet. Glutenfri diet kan också ge lindring i olika andra former av intolerans och spannmålsallergi. S-gruppens restauranger serverar också glutenfria rätter.

"I Finland har 40 000 människor fått celiakidiagnos och dessutom får uppskattningsvis 100 000 människor symtom av gluten. Och de vill alla äta på restaurang – åtminstone ibland – och de och deras vänner och familjer väljer restaurang utifrån de lämpliga alternativ som står till buds. Det säger sig självt att det är smart att ha glutenfria alternativ på menyn", säger Marjo Jokinen, produktexpert på Finska Celiakiförbundet.

2. Bättre utbud

I takt med ökande efterfrågan satsar  S-gruppens restauranger allt mer på mat som är både trygg och god. Finska Celiakiförbundet har tilldelat sitt certifikat för glutenfri service till S-gruppens restauranger xx, yy. Certifikatet tilldelas restauranger och kaféer som serverar trygga, glutenfria rätter och det är ett tecken på att rätterna även lämpar sig för personer med svår celiaki.

"Vi är mer medvetna om olika slags intolerans. Vi på Celiakiförbundet arbetar för att alla ska kunna äta trygg, glutenfri mat även på restaurang, oavsett var i Finland de bor. Vi utbildar restaurangpersonal i ren hantering av livsmedel och mat", berättar Marjo.

3. Lättare känsla

Välbefinnande och lättare känsla i kroppen är också orsaker som fått många att välja glutenfria alternativ. Spannmål som innehåller gluten lämpar sig inte för alla, även om det inte handlar om celiaki: många får bland annat magknip och även svårare symtom av dem.

"Glutenfri diet kan ge lindring till och med i ledgångsreumatism, psoriasis och Crohns sjukdom", säger Marjo.

I dag går det enkelt att äta glutenfritt på restaurang och de kunniga kockarna garanterar att också smaken finns i maten. Det är till och med möjligt att gotta sig: hamburgare kan tillagas i glutenfritt bröd och exempelvis Rosso serverar glutenfri pizza.

4. Mer energi

Många har märkt att de känner sig piggare och mer energiska när det lämnat bort spannmål i dieten. Även om dieten inte är helt glutenfri, minskar man ändå samtidigt på kolhydratintaget. Stora mängder kolhydrater höjer nämligen blodsockret och det gör att man blir dåsig.

"Att man känner sig piggare är en positiv biverkning av att man tänker på vad man äter. Människan mår bättre när hon vet vad hon stoppar i sig. Människor är i dag mycket intresserade av allt som gäller hälsan, och det är bra", säger Marjo.

5. Medveten livsstil

Människor gör ofta sina val utifrån hur de känner sig och anpassar sin diet oavsett om det finns medicinska grunder för det. Det är bra att tänka på vad man äter. Glutenfri diet leder ofta till att halvfabrikat ersätts med färska grönsaker. Att leva glutenfritt är för många en del av en strävan efter en sundare livsstil.

"Många finländare har valt att äta glutenfritt. Enligt resultaten från Finska Celiakiförbundets undersökning äter 6 procent av de friska människorna glutenfritt och hela 16 procent är intresserade av glutenfri diet. Det är lika med många potentiella kunder som restaurangerna säkert gärna vill satsa på!", säger Marjo.