Roseeviini roseviini ao-viini omistajaviini S-etukortti viini asiakasomistajaviini

Viisi syytä, miksi roseeviini kiinnostaa nyt

Viinimaailman väri on tällä hetkellä vaaleanpunainen, ja trendaavat sanat ovat brosé ja frosé. Osaatko jo arvata, mistä tuotteesta puhutaan? Roseeviinistä tietenkin!

Uusista asiakasomistajaviineistä vastaava brand manager Miko Kamppuri kertoo, miksi asiakasomistajaviinien mukana ravintoloihin kesäksi rantautunut rosee on tämän hetken kuumin (tai itse asiassa kylmin) juoma.

1. Kesä, kesä, kesä

Jos on olemassa yksi kiistaton kesäjuoma, on se roseeviini. Roseeviini on vähän kuin jäätelö: kun sen myynti on nousussa, tietää, että kesä on tullut. Eikä ihme, sillä rosee on salaattien ja kevyiden lihojen kuten kalan ja kanan paras ystävä. Sen maku ei dominoi – se sopiikin juomaksi silloin, kun punaviini olisi liian voimakasmakuinen valinta ja valkoviini liian hento.

2. Brosé ja frosé

Roseviinillä oli pitkään tyttömäisen viinin maine, mutta ei enää. Brosé (brother + rosé) on ilmiö, josta esimerkiksi miestenlehti GQ kirjoitti jo kaksi vuotta sitten.

Suomeenkin sittemmin rantautuneessa brosé-ilmiössä on kyse siitä, että vanhentuneet sukupuoliroolit nakataan romukoppaan, ostetaan miesporukalla oluen sijaan pullo roseeviiniä ja nautitaan vaaleanpunaisesta juomasta antaumuksella saunomisen tai nuotiolla grillaamisen yhteydessä

Toisin kuin muut viinit, roseen voi häpeilemättä juoda jääpaloilla. Jääpalat voi myös heittää tehosekoittimeen esimerkiksi siirapin, limemehun ja vesimelonin kanssa, jolloin syntyy kesän ykkösjuoma, frosé.

3. Kyllä viinille, ei päänsärylle

Punaviinipäänsärky ei ole mikään urbaani legenda, sillä jopa viidesosa ihmisistä saa punaviinistä pääkipuja. Migreenistä kärsivien kohdalla luku on vielä isompi. Päänsärky syntyy tanniineista, joita siirtyy viiniin rypäleiden kannoista, siemenistä ja kuorista. Koska roseeviinissä tanniineja on huomattavasti punaviiniä vähemmän, säästyy sen juoja päänsäryltä.

4. Laatua hyvään hintaan

Roseeviinien kohdalla myös niin sanotuista kyykkyviineistä eli halvoista viineistä voi tehdä todellisia löytöjä. Vaaleanpunaisen viinin laadussa painavat enemmän itse rypäleet ja viinin tuoreus kuin vuosisatoja vanhat kädentaidot ja kypsyminen, jotka nostavat helposti hintaa.

5. Unohda snobbailu, roseen maku syntyy tunnelmasta

Maistatko tässä nahkaisuutta, luumua ja tummaa suklaata? Onko tässä mielestäsi liikaa tanniineja? Muistitko ilmata viinin oikein? Punaviini yhdistetään usein syystäkin hifistelyyn ja harrastuneisuuteen. Roseeviini on armollisempi. Se on ennen kaikkea seurustelujuoma, joka kuuluu laiturinnokkaan, puistoihin, rantakalliolle ja kotibileisiin kohottamaan tunnelmaa.

Joko olet tutustunut asiakasomistajaviineihimme? Niiden joukosta löydät myös hempeän vaaleanpunaisen, raikkaan ja hedelmäisen roseeviinimme, Nederburg 1791 Rosén. Se sopii nautittavaksi sellaisenaan, savustetun lohen, raikkaan salaatin tai kasvisruoan kanssa.