Vuoden 2019-2020 asiakasomistajaviinit tulevat Cielo e Terra- ja Nicolas Feuillatte -tuottajilta

Pullotettua etiikkaa. Kuluttajat valitsevat nyt laseihinsa vastuullista viiniä.

Suomalaiset ovat entistä kiinnostuneempia nauttimiensa viinien vastuullisuudesta.

Tänä vuonna S-ryhmän ravintoloissa nautittavat asiakasomistajaviinit on valittu vastuullisuusnäkökulma huomioiden. Orgaaniset Ekuò puna-, valko- ja kuohuviini tulevat pohjois-italialaiselta perheyritykseltä Cielo e Terralta.

Vuosittain vaihtuvia asiakasomistajaviinejä on ollut saatavilla S-ryhmän ravintoloissa jo 18 vuotta. Hyvän hinta-laatu-suhteen omaavat viinit valitaan maan suurimmalla viinikilpailutuksella joka vuosi. Viimeisimmän viinikilpailutuksen yhdeksi keskeisimmistä argumenteista nostettiin viinin ja sen tuotannon vastuullisuus. Voittajiksi valikoituivat italialaiset Ekuò -luomuviinit; valko-, puna- ja kuohuviini. Samppanjana jatkaa Nicolas Feuillatte.

"Kun asiakasomistajilla on mahdollisuus vaikuttaa vastuullisiin viinivalintoihin koko Suomessa, voidaan jo puhua laajasta vaikuttamisesta. Asiakasomistajaviinejä myydään meillä 500 000 pulloa vuodessa", kertoo markkinointipäällikkö Ulla Kivilaakso SOK Matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjuohjauksesta.

Asiakasomistajaviinien vastuullisen tuotannon korostaminen nivoutuu luontevasti koko S-ryhmän Paras paikka elää -vastuullisuusohjelmaan, jossa yhdessä asiakasomistajien kanssa tehdään konkreettisia tekoja yhteiskunnan hyväksi, ilmastonmuutosta vastaan ja kiertotalouden puolesta, eettisen toimintakulttuurin ja ihmisoikeuksien parantamiseksi sekä hyvinvoinnin ja terveyden hyväksi.

Viiniä kestävän kehityksen periaattein

Cielo e Terra on venetolainen, neljännessä polvessa toimiva perheyritys, jonka viinit valmistetaan luomuviljellyistä rypäleistä. Rypäleet tuottaja hankkii noin 2 000 paikalliselta viininviljelijältä.

Luomuviinien osalta rypäleet kasvatetaan niin, että luonto kuormittuu mahdollisimman vähän. Esimerkiksi kemiallisia torjunta-aineita tai lannoitteita ei käytetä lainkaan. Luontaisesti viinituotannossa syntyville sulfiiteille on luomuviinissä määritelty tavanomaista viiniä alhaisemmat enimmäismäärät.

"Sen lisäksi, että Ekuò-viinit ovat luomua, valmistetaan ne myös kestävän kehityksen periaatteita noudattaen", kertoo avainasiakaspäällikkö Katariina Immonen maahantuoja Winestate Oy:stä. "Viiniä ei tuoteta siten, että kaikki viljelymaasta saatava hyöty on saatava heti käyttöön. Pikemminkin ajatuksena on jättää luonto ja viljelymaa aiempaa parempaan kuntoon", Immonen tarkentaa. "Kestävän kehityksen tuotanto on usein luomua, mutta vielä pidemmälle vietyä."

Yhtä kestävän kehityksen periaatetta noudattaen jokaisesta myydystä Ekuò-viinipullosta saadusta tulosta osa lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen, muun muassa syrjäytymisuhassa olevien nuorten työllistämiseen.

Minimoitu hiilijalanjälki

Punainen ja valkoinen Ekuò-viini on pakattu kevyimpään mahdolliseen pulloon, ns. kevennettyyn lasiseen viinipulloon, joka saa painaa enintään 420 grammaa. Kevennetyllä pakkaustavalla pyritään pienentämään  kuljetuksissa käytettävän polttoaineen kulutusta.

Myös Ekuò-viinejä maahantuova Winestate tekee osansa keventääkseen viininjuonnin aiheuttamaa hiilijalanjälkeä: viinit saapuvat Italiasta Suomeen meriteitse.

Asiakasomistajien valko-, puna ja kuohuviini, 23,90 e / pullo (S-Etukortilla). Omistajan samppanjana jatkaa Nicolas Feuillatte, hinta S-Etukortilla 43,90 e.

Lisätietoja:

Ulla Kivilaakso, markkinointipäällikkö, SOK Matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjuohjaus, ulla.kivilaakso@sok.fi, puh. 050 66 288

Katariina Immonen, avainasiakaspäällikkö, partner, Winestate Oy, katariina.immonen@winestate.fi, puh. 0400 515 112

S-ryhmän ravintoloiden luomusertifioidut asiakasomistajaviinit 5/2019–5/2020:

Valkoviini: Ekuó Organic Chardonnay 

Monipuolinen ruokaviini, joka sopii niin pastojen, merenherkkujen kuin alkupalojen kanssa. Toimii myös seurustelujuomana tai aperitiivina.
Väri: oljenkeltainen
Tuoksu: kukkea, lajikkeelle tyypillisesti sitruunaa ja kypsää persikkaa
Maku: raikkaan hapokas ja kuiva.

Punaviini: Ekuó Merlot

100% Merlot-viini on parhaimmillaan paahdettujen ja grillattujen liharuokien kumppanina. Toimii myös kovien juustojen kanssa.
Väri: Tumma rubiininpunainen
Tuoksu: Runsaan hedelmäinen, luumun ja suklaan lisäksi yrttisyyttä ja mausteisuutta
Maku: hedelmäinen ja mehukas, kypsien tanniinien ja pehmeän hapokkuuden ryhdittämä.

Kuohuviini: Ekuó Garganega-Chardonnay

Raikas hedelmäinen aperitiiivi. Sopii hyvin salaattien, kasvisruokien, kalan ja äyriäisten kanssa nautittavaksi. Maistuu myös keveiden pastaruokien viininä.
Väri: Oljenkeltainen, hieman vihertävä
Tuoksu: kukkea, rypäleinen, häivähdys vihreää omenaa
Maku: pirteän hapokas, raikkaan hedelmäinen, kukkea ja sitrusten sävyttämä

MITÄ TARKOITTAA VASTUULLINEN VIINI?

Luomuviini / Biologico / Organic:

EU:ssa luomusertifikaatin saanut viini on sekä viljelty että valmistettu luomutuotannon virallisia määräyksiä noudattaen. Siten viinin viljelyssä ei esimerkiksi käytetä kemiallisia torjunta-aineita ja lopputuotteessa sallittu maksimisulfiittimäärä on pienempi kuin tavallisessa viinissä.Sulfiitteja syntyy viinintuotannossa aina luontaisesti, mutta viineihin lisätään säilyvyyden parantamiseksi. Kaikilla raaka-aineiden toimittajilla tulee olla luomusertifikaatti. Viinipullojen pakkausetiketissä viinin luomulaadusta kertoo vihreä lehtimerkintä.

Biodynaaminen viini:

Biodynaaminen viljely perustuu luonnonvarojen kestävään käyttöön. Biodynaamiset tuotteet ovat aina luomuja, mutta vielä paljon enemmän. Biodynaamisessa viljelyssä, oli se viljaa tai viiniä, on sama ihanne ja periaate: tila on mahdollisimman itsenäinen yksikkö. Tämä tarkoittaa, että kaikki on tasapainossa, on sekä eläimiä että kasveja. Kasveja kasvatetaan monipuolisesti, kaikki toimii kuin luonnostaan. Tilan osa-alueet ovat toisistaan riippuvaisia ja elävät symbioosissa. Ihminen toimii yhdessä kasvien, maaperän ja eläinten kanssa.  Kemiallisia lannoitteita, torjunta-aineita tai lisäaineita ei käytetä.

Reilu kauppa eli Fair trade:

Eettinen kauppa perustuu ajatukselle, että viljelijälle ja työntekijälle maksetaan oikeudenmukainen korvaus työstään ja että työolosuhteet ovat asianmukaiset. Eettisen kaupan sertifikaateilla (esim. Fair Trade, Fair for life ja For life) merkittyjen viinien tuotannossa työntekijöille maksetaan lainmukaista palkkaa ja noudatetaan työntekijöiden oikeuksista laadittuja kansainvälisiä sopimuksia ja kansallisia lakeja. Eurooppalaisilla viinitiloilla työolot ovat aina lähtökohtaisesti kunnossa, joten eettisyyttä ei näiden viinien osalta tarvitse erikseen korostaa.

Vegaaninen viini:

Vaikka viini itsessään on kasviperäinen tuote, sen valmistusprosessissa voidaan käyttää erilaisia eläinperäisiä aineksia. Eläinperäisiä aineita, kuten liivatetta, maitoproteiinia ja munanvalkuaista, käytetään pääasiassa säätelemään viinin kirkkautta. Vegaaniviinejä ei kirkasteta eläinperäisillä aineilla. Vegaaniviini on merkitty veg tai vegan -merkinnällä.