Parasta parsasta

Parsa on yksi kevään halutuimmista raaka-aineista. Hyödynnä kaikki lyhyestä sesongista ja poimi tästä uudet resepti-ideat.
Parsan kasvamista odotellaan niin ravintolakeittiöissä kuin kotonakin. Tuontiparsaa saa kaupoista ympäri vuoden, mutta kotimaisen parsan sesonki on lyhyt – vain toukokuusta kesäkuuhun. Kotimainen parsa onkin tuoreudessaan ylittämätön vaihtoehto.
 
Parsat tarjoillaan perinteiseen tapaan keitettynä tai höyrytettynä herkullisen hollandaisekastikkeen kera, mutta vaihtoehtoja parsan hyödyntämiseen löytyy paljon enemmänkin.
 
Keitä, höyrytä, paista tai grillaa
 
Jos parsat ovat ohuita ja sileitä, niiden koko varsi on syötävissä. Paksumpia parsoja käytettäessä puinen pääosa pitää poistaa. Taita kevyesti parsaa ja sen puumainen osa napsahtaa poikki jättäen jälkeensä täydellisen kärjen. Kypsennä parsa aina täydellisesti, jotta saat siihen parhaimman maun. Keitä parsaa 35 minuuttia tai saadaksesi enemmän makua höyrytä 45 minuuttia riippuen parsan paksuudesta ja pituudesta. Parsaa voi myös paistaa tai grillata.
 
Parsan makupareina toimivat hyvin prosciutto eli ilmakuivattu kinkku, pekoni, sitruuna, parmesaanijuusto, minttu ja paahdetut mantelit.
 
Kokeile näitä uusia ideoita
 
Älä tuhlaa puumaisia varsia. Parsa on arvokasta, ja monelle on sääli heittää pois pahimmillaan lähes puolet sen varresta. Vaikka puumaiset varret ovat kovia pureskella, ovat ne silti täynnä makua. Hyödynnä keitetyt ja blenderillä soseutetut päät vaikka kermaisen pastan valmistuksessa.
 
Kuori paperinohuita siivuja. Kuorimaveitsen avulla saat parsasta täydellisen ohuita siivuja. Tarjoile siivut suolaisen prosciuttokinkun kanssa, mutta ihan yhtä hyvin ne toimivat kermaisen mozzarellan tai burrata-juuston, pippurisen oliiviöljyn ja sitruunan kera.
 
Pelastuslautta parsasta. Parsojen kääntäminen grillissä yksitellen voi tuntua loputtomalta. Kiinnitä parsat toisiinsa vaakasuoraan viiden parsan lautoiksi. Voit kiinnittää parsat toisiinsa vaikka grillitikuilla. Hyödynnä tekniikkaa myös pannulla parsoja paistaessa.
 
Sopivasti mausteinen kombo. Parsa yhdistetään usein hienoon ranskalaiseen keittiöön. Sen kanssa voi kuitenkin yhdistää myös voimakkaita makuja. Kokeile makeaa ja suolaista pad thaita tai pyörittele parsa yksinkertaisesti tandoori-mausteseoksessa, paahda ja tarjoile raikkaan raidan kera.
 
Parsa voileivän väliin. Juhlista parsan saapumista ja piknik-sesongin alkua laittamalla parsa leivän väliin. Lisää mukaan kinkkua, salaatinkastiketta ja suolalla maustettua voita. Voit kokeilla parsaa myös hotdogin välissä.