Oficina Helsinki pääbaarimestari Jussi Leveelahti

Olutkisällin aakkoset

Helsingin Oficinan baaritiskin takana palveleva pääbaarimestari Jussi Leveelahti voi sanoa tuntevansa oluen kuin omat taskunsa.

Ravintola Oficinan Jussi Leveelahdella on olutharrastusta takanaan 19 vuotta ja ammattikokemusta tiskin takana 11. Tässä ajassa Leveelahti on maistanut hurjat yli 16 000 olutta. Näihin lukuihin vain kourallinen suomalaisista voi kehua päässeensä. Harrastus, työ ja intohimo – mikä saa Leveelahden yhä pysymään lestissään?

A – Ammattitaito

– Ravintola-alalla ammattitaitoa voi oppia aina lisää. Kukaan ei ole koskaan valmis. Mitä enemmän on ammattitaitoa, sitä enemmän voi auttaa asiakkaita heidän ongelmissaan ja tarjota heille paremman kokemuksen. Hyvä esimerkki on ruokaan sopivien juomien suositteleminen. Asiakas tilaa usein annoksen kanssa "ihan vaan jonkun oluen". Kun pääsen tässä vaiheessa suosittelemaan juuri sopivaa olutta peruslagerin sijaan, saan aina hyvän mielen.

M – Myyntihenkisyys

– Myyntihenkisyys on hyvin tärkeä osa baarimikon ammattia, varsinkin pidemmän linjan ammattibaarimikoille. Ne, jotka ovat alalla vain kääntymässä, kokeilevat harvemmin myyvempää tyyliä. Myyntihenkisyys on esimerkiksi sitä, että saadaan asiakas ostamaan laadukas, iäkkäämpi rommi halvan rommin sijaan.

B – Bartending

– Bartending eli baarimikkoilu tarkoittaa vanhan koulukunnan asennetta, joka oli ennen baarimikoilla ja on edelleen yleistä monissa muissa maissa. Baarimikkoilu on asiakkaan viihdyttämistä eli läpän heittoa, tunnelman ylläpitämistä, sosiaalista kanssakäymistä ja hauskanpitoa. Asiakkaan viihdyttäminen on hyvin tärkeää, erityisesti kun on ruuhka. Se saa ihmiset tuntemaan, että heidät on huomioitu ja saa heidät viihtymään tiskin äärellä pidempäänkin.

E – Erilaisuus

– Suurin osa baarimikoista käyttäytyy tiskin takana samalla lailla. Joukosta erottuminen on hyvä asia. Minulle onkin sanottu, että esiintymiseni tiskin takana poikkeaa aika paljon muista. Meillä Oficinassa käy lattaritanssijoita, jotka pyysivät minua kerran tanssimaan kanssaan. Vastasin, etten osaa, johon yksi heistä totesi, että kyllähän sinä tuolla tiskin takanakin osaat liikkua. Baarimikkona tykkäänkin tehdä isoa, näyttävää kaatoa – esimerkiksi rollausta eli drinkkien edestakaista kaatamista ravistamisen sijaan.

R – Rakkaus

– Baarimikon ammatti on intohimoammatti, jota ei jaksa tehdä, jos sitä ei oikeasti rakasta. Me hullut baarimikot rakastamme tätä touhua, enkä voisi kuvitella tekeväni mitään muuta. Luulen, että minulla on jonkinlainen Tukholma-syndrooma tätä työtä kohtaan.

INFO:

Kuka? Jussi Leveelahti, 35, Helsingin Oficinan pääbaarimestari. Mitä tekee? Ylläpitää Oficinan baaria, valmistaa cocktaileja ja toimii tarvittaessa myös salipuolella. On valmistunut Ravintolakoulu Perhosta à la carte -kokiksi, joten taipuu myös kokiksi keittiön puolelle.

Mistä tunnetaan? On kisannut neljä kertaa oluen tarjoilun suomenmestaruudesta Suomen Olutmestari -kilpailussa ja tullut kolme kertaa toiselle, olutkisällin, sijalle. On kirjoittanut myös olutblogia.

Mikä maistuu? Tummat, vahvat ja paahteiset imperial stoutit talvisin. Kevään suosikkijuomia ovat kepeät ja happamat berliner weisse -vehnäoluet ja belgialaistyyliset hapanoluet.