Geopark, luontokohde, Saimaa

Mikkelin seudun kätketyt aarteet

Geopark, jokaiselle jotakin Saimaan seudulla. Seikkailijat yöpyvät Mikkelin keskustassa Original Sokos Hotel Vaakunassa.

Saimaan seudun luontokohteet tutuksi

Nyt geoturismia on mahdollista harrastaa Saimaan seudullakin.

Mikkelin alueen luonto- ja kulttuurikohteita ovat esimerkiksi:

 

Kaihunharjun harjumaasto Mikkelin keskustan tuntumassa

Kaihunharju on vesien ympäröimä teräväpiirteinen harjuselänne, joka on kerrostunut jäätikköjoen tunneliuomaan ja jäämassojen rajaamaan railoon 11 400-11 300 vuotta sitten
 

Naisvuoren maisemakallio Mikkelin keskustan tuntumassa

Naisvuori on Mikkelin kaupungin keskustassa sijaitseva kiillegneissimäki, joka kohoaa noin 25 m ympäristöään korkeammalle.

 

Hiidenkirnu Mikkelin keskustan tuntumassa

Pursialan hiidenkirnu on yksi Suomen suurimmista (syvyys 8 m, halkaisija 2-3 m). Se muodostui jäätikköjokitunnelissa virranneiden sulamisvesien uurtamana noin 11400 vuotta sitten.

 

Astuvansalmen kalliomaalaukset

Astuvansalmen kallioseinämässä on esihistoriallisia kalliomaalauksia kiillegneissiä leikkaavassa graniittijuonessa. Kallioon maalattuja kuvia on kaiken kaikkiaan noin 60 (hirviä, ihmisiä, veneitä ym.), ja ne sijoittuvat 8-11.5 m Saimaan nykyistä vedenpintaa korkeammalle. Kohde sijaitsee noin 41 km Mikkelistä.

 

Matinmäen drumliinikilpi

Anttolassa noin 26 km Mikkelistä. Alueella on merkitty luontopolku, jonka varrella voi drumliinien, silokallioiden ja siirtolohkareiden lisäksi ihmetellä soistunutta, kaarenmuotoista Harakkalampea.

 

Morruuvuoren rapakiviset jyrkänteet

Morruuvuori (noin 52 km Mikkelistä) on karkearakeisesta, porfyyrisestä rapakivigraniitista koostuva kallioalue, joka kohoaa 40-47 m Kuolimojärven pinnan yläpuolelle. 

 

Neitvuoren kalliomaasto

Neitvuori on tunnettu näköalapaikka, jonka laelta aukeaa näyttävä maisema sokkeloiselle Saimaalle. Kattava polkuverkosto merkittyine polkuineen kertoo paikan aktiivisesta käytöstä, mutta Neitvuorella on myös paikkansa kansantaruissa: perimätiedon mukaan Neitvuorella on käärmeiden käräjäpaikka, minkä lisäksi Neitvuoren kerrotaan saaneen nimensä Isovihan aikaan, kun venäläisiä paennut neito syöksyi alas jyrkänteeltä. Matka Mikkelin keskustasta noin 37 km.

 

Lisätietoja Saimaa Geopark kohteista Mikkelin alueella ja muualla Saimaan ympäristössä https://saimaageopark.fi/sijainti/mikkeli/