Ateneumin taidemuseossa Magnus Enckell

Magnus Enckell Ateneumissa

Nauti Taidemenu ja saat pääsylipun Ateneumin Magnus Enckell -näyttelyyn.

Ateneumissa 23.10.2020–14.2.2021
MAGNUS ENCKELL

Taidemaalari Magnus Enckell (1870–1925) tunnetaan erityisesti suomalaisen symbolismin edustajana. Suurnäyttely esittelee kultakauden merkittävimpiin kuuluvan taiteilijan tuotannon kattavasti ja tuo hänet esiin kulttuurielämän monipuolisena vaikuttajana.

Magnus Enckell kuuluu 1800–1900-lukujen vaihteen Suomen taiteen kultakauden keskeisiin taiteilijoihin, mutta hänen tuotantoaan tunnetaan silti vain osittain. Näyttely tarkastelee Enckelliä monipuolisesti ja esittelee hänen koko tuotantoaan viideltä eri vuosikymmeneltä.

Näyttely ja sen yhteydessä julkaistava kirja valottavat taiteilijan monia puolia. Enckell oli toisaalta radikaali taiteen uudistaja, toisaalta hän taas nojasi sivistyksen traditioihin. Hän oli haaveilija, mutta myös kansainvälinen maailmanmies, näyttelyiden komissaari, Suomen Taiteilijaseuran puheenjohtaja ja monumentaaliteosten tekijä. Niin musiikki, teatteri kuin kirjallisuus olivat tärkeitä monipuolisesti sivistyneelle taiteilijalle.

Näyttely esittelee paljon ennestään tuntemattomia teoksia, Enckellin laajaa piirustustuotantoa ja luonnoskirjoja sekä valokuvia hänen omasta arkistostaan. Näyttelyssä nähdään Enckellin tuotantoa varhaisista piirustuskoulun opiskeluajan teoksista aina 1920-luvun mytologisiin aiheisiin saakka.

Näyttelyn kuraattoreita ovat Ateneumin museonjohtaja Marja Sakari, Kansallisgallerian kokoelmahallintajohtaja Riitta Ojanperä ja Ateneumin intendentti Anna-Maria von Bonsdorff.

Ateneumin intendentti Anna-Maria von Bonsdorff kertoo taiteilijasta >>
 

Heräävä fauni (1914) kuuluu Magnus Enckellin tunnetuimpiin teoksiin. Katso mitä Kansallisgallerian kokoelmahallintajohtaja Riitta Ojanperä, yksi näyttelyn kuraattoreista, kertoo maalauksesta ja antiikin myyteistä >>


Kuva: Kansalliskirjasto / Magnus Enckellin arkisto (Coll. 471)

Katso Taidemenut >>

Katso etu museokortilla >>

Anna Taidemenu lahjaksi >>