Salve ravintola helsinki silakka merimiesravintola taideravintola

Klaus perkaa Salven silakat omin käsin

Tiedätkö, mistä Salven silakat tulevat ja kauanko kestää silakan matka verkosta lautasellesi? Lokakuun silakkavieraamme, villikalaspesialisti Klaus Berglund kertoo.

"Salven silakat tulevat pääsääntöisesti kolmesta eri paikasta keliolosuhteiden ja vuodenajan mukaan; Kustavista, Kaskisilta ja Närpiöstä. Silakkaa pyydetään varhain aamulla, laitetaan saman tien jäihin ja kuljetetaan päivän aikana Helsinkiin.

Meille, kalatukku Arvo Kokkoselle, silakkasaalis saapuu aamuyöllä kolmen maissa, jolloin alan perata niitä käsin. Työtä tehdään yötä myöten. Se ei minua haittaa, sillä yhdeksästä viiteen työaikoja ei minulla entisenä ammattikalastajana ole koskaan ollut.

Ennen nykyistä työtäni kalastin omalla kalastustilallani Inkoossa 33 vuotta. Kalastajan päivä alkoi, ja alkaa edelleen neljän ja viiden välillä. Kello 10 mennessä aamun työt on jo tehty."

Laadukasta silakkaa

"Saaliin perkaamiseen menee yleensä noin 25 minuuttia per 12 kg silakkaa, jos silakoiden koko on sopiva. Liian iso tai pieni silakka soveltuu huonosti paistisilakaksi, joten pyrin aina etsimään mahdollisimman tasakokoisia kaloja.

Aamulla toimitan peratun kalan Salveen. Silakan matka on siinä vaiheessa kestänyt melko tarkkaan vuorokauden. Koska omien käsieni kautta kulkee Salveen toistasataa kiloa  silakkaa joka viikko, voin ilolla sanoa, että asiakkaille tarjottava suomalainen silakka on laadukasta, puhdasta ja taatusti tuoretta."

Villikalaspesialistina olet toiminut nyt elokuusta 2017. Mitä kaikkea muuta kuin kalanperkuuta työhösi kuuluu?

"Pääasiassa tuoreen villin kalan ostot pohjoiskalotin kylmistä vesistä, saaliin myynti ja asiakkaiden neuvonta. Lisäksi osallistun henkilöstömme koulutukseen ja tuotekehittelyyn sekä neuvon ja koulutan asiakkaita. Mieluisena kuriositeettina haluan mainita Suomen kokkimaajoukkueen kilpailijoiden valmennuksen tiloissamme Vantaalla."