Kappelissa tuntuu kuin olisi töissä lentokentällä

Kappelin ravintolajohtaja Santeri Uusitalon uratarinan punainen lanka on kansainvälisyys. Kuinka vannoutunut kalamies päätyi ensin ulkomaille ja sitten historiallisen ravintolan pomoksi? Sinulla töissä -sarjassa raotamme ovea ravintoloiden keittiöihin ja kulisseihin.

"Jos en olisi päätynyt töihin ravintola-alalle, työskentelisin varmaankin lentokentällä tai hotellissa. Ihmisten tapaaminen ja kansainvälisyys ovat aina kiinnostaneet minua. Ensimmäistä kertaa ihastuin alan tekemisen meininkiin 18-vuotiaana kesätyöntekijänä ravintolassa.

Veri veti maailmalle. Aloitin urani ulkomailla: opinnot Sveitsissä, työharjoittelu Saksassa, toinen Japanissa, kolme vuotta Havaijilla ja puolen vuoden pesti Alaskassa… lopulta päädyin S-ryhmän kenttäkoulutusohjelman kautta takaisin Suomeen ja suoraan käytännön hommiin ravintolapäälliköksi.

Siitä alkoi vuosikymmeniä kestänyt ura S-ryhmän palveluksessa. Ravintolat ja tittelit ovat vaihtuneet, mutta ydin pysyy: ihmiset ovat tämän työn tärkein asia. Ravintolajohtajan rooli on olla tsemppari, joka rekrytoi tiimiin oikeanlaiset ihmiset ja saa heidät tuntemaan ylpeyttä omasta työpaikastaan. Kun työntekijöistä pitää huolen, he pitävät huolen asiakkaista.

Tänä vuonna 150 vuotta täyttävä Kappeli on ainutlaatuinen työpaikka. Rakennus on upea ja talossa on paljon historiaa. Täällä ovat istuneet suomalaiset suurmiehet Eino Leinosta Mannerheimiin, ja ravintolan seinät ovat taiteilijoiden tekemien maalausten ansiosta Museoviraston suojeluksessa. Kaiken kruunaa kansainvälinen meininki, josta haaveilin jo nuorena. Turistien suosimassa Kappelissa tuntuu välillä siltä, kuin olisi töissä lentokentällä. Se on mahtavaa – olen ylpeä kotikaupungistani ja kerron tarinoita ravintolan historiasta kaikille kiinnostuneille."

 

Santerin ruokavinkit kesään:

1. "Olen intohimoinen kalamies – niin intohimoinen, että urani alussa työskentelin alaskalaisessa kalastushotellissa puoli vuotta. Itse pyydetty kala ja uudet perunat on kesän klassikkoannos, joka tuo mieleen hyviä muistoja."

2. "Mansikoissa maistuu kesä, mutta sesonki on lyhyt. Alkukesän marjoja saa jatkaa sokerilla, joten sesongin makeimpia mansikoita kannattaa syödä paljon!"

3. "Huurteiset juomat kuuluvat kesään. 1990-luvulla Kappelissa toimi myös panimo, ja nyt juhlavuoden kunniaksi olemme tuoneet panimon reseptillä valmistetun Kappelin Vaalea -oluen takaisin listoille. Suosittelen maistamaan tätä historiallista hanatuotetta."

 

Tutustu 150-vuotiaan Kappelin historiaan täällä ja jaa oma ravintolaan liittyvä muistosi täällä.