gluteeniton ruoka kiinnostaa

5 syytä, miksi gluteeniton ruoka kiinnostaa

Gluteeniton ruoka on ratkaisu moneen vaivaan, ja gluteenittomuus on lisäksi monille elämäntapa. Keliaakikolle se on ainoa hoito – onneksi S-ryhmän ravintoloista löytyy aina turvallinen gluteeniton vaihtoehto.
Keliakialiiton tuoteasiantuntija Marjo Jokinen listasi 5 syytä, miksi gluteeniton ruoka on kasvattanut suosiotaan myös ravintoloissa.
 
1. Tarjoaa ainoan hoidon keliakiaan
Ravintolassa syöminen on niin arjen kuin juhlan nautinto, jota ruokavalion tai yliherkkyyden ei soisi rajoittavan. Keliakia on elinikäinen vehnän, ohran ja rukiin sisältämän valkuaisaineen, gluteenin, aiheuttama sairaus, ja sen ainoa hoito on täysin gluteeniton ruokavalio. Usein myös vilja-allergia vaatii gluteenittomuutta. Kaikissa S-ryhmän ravintoloissa on tarjolla gluteenittomia annoksia. 
 
"Suomessa keliaakikkoja on diagnosoitu jo 40 000. Tutkimusten mukaan gluteenitonta ruokavaliota noudattaa noin 5 prosenttia työikäisistä suomalaisista. Heistä jokainen haluaa ainakin joskus käydä ravintolassa syömässä, ja he ystävineen ja perheineen valitsevat ravintolan itselleen sopivien vaihtoehtojen perusteella. On sanomattakin selvää, että gluteenittomuus kannattaa huomioida ravintoloiden ruokalistoissa", toteaa Keliakialiiton tuoteasiantuntija Marjo Jokinen.
 
2. On yhä helpommin saatavilla
 
Kysynnän kasvaessa S-ryhmän ravintolat panostavat entistä enemmän gluteenittoman ruoan turvallisuuteen ja herkullisuuteen. Esimerkiksi Rosso on tehnyt yhteistyötä Keliakialiiton kanssa, ja Rosson saamia oppeja hyödynnetään muissa S-ryhmän ravintoloissa kautta maan.
 
"Keliakialiiton tavoite on, että jokainen voi syödä turvallisesti gluteenitonta ruokaa myös ravintolassa, riippumatta siitä missä päin Suomea asuu. Olemme järjestäneet vuosien ajan koulutuksia ammattilaisille, jotta gluteenittomat annokset valmistetaan varmasti turvallisesti", Jokinen kertoo.
 
3. Keventää oloa ja auttaa monessa vaivassa
 
Myös hyvinvointi ja kevyempi olo ovat syitä, jotka saavat monet kääntymään gluteenittomien vaihtoehtojen puoleen. Gluteenipitoiset viljat eivät sovi kaikille, vaikka keliakiadiagnoosia ei löytyisikään – ne aiheuttavat nimittäin monille vatsanväänteitä ja vakavampiakin oireita. Tämä asiakasryhmä on kasvanut viime aikoina voimakkaasti.
 
"Gluteenittomasta ruokavaliosta voi olla apua esimerkiksi suolistosairauksien, psoriasiksen tai kilpirauhassairauksien oireisiin", Jokinen sanoo.
 
Nykyään gluteenitonta ruokavaliota on helppo noudattaa ravintolassa ja ammattitaitoisten kokkien ansiosta maut ovat varmasti kohdillaan. Herkuttelukin onnistuu: hampurilaisen saa halutessaan gluteenittomalla sämpylällä ja esimerkiksi Rossossa tehdään myös pitsoja gluteenittomana. Coffee Housen valikoimista löytyy muun muassa gluteeniton suklaakakku.

4. Virkistää ja tuo virtaa
 
Moni on huomannut piristyvänsä, kun jättää viljat pois. Vähentämällä viljoja tulee vähentäneeksi samalla hiilihydraatteja, vaikkei täysin gluteenitonta ruokavaliota noudattaisikaan. Runsas määrä hiilihydraatteja nostaa verensokeria, mikä puolestaan unettaa.
 
"Gluteenittoman ruokavalion noudattaminen voi ohjata muitakin ruokailutottumuksia terveellisempään ja suositusten mukaiseen suuntaan", muistuttaa Jokinen.
 
5. Rohkaisee pohtimaan omia elintapoja
 
Monet ihmiset tekevät valintoja oman hyvinvointinsa perusteella ja räätälöivät ruokavaliotaan, vaikkei sille olisi terveydellisiä perusteita. Omaan syömiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Usein juuri gluteenittoman ruokavalion ansiosta einekset vaihtuvat tuoreisiin raaka-aineisiin. Gluteeniton elämäntapa on monille yksi osa terveellisemmän elämän tavoittelussa. 
 
"Kuten todettu, gluteeniton ruoka kiinnostaa, ja ruokavalion noudattamiseen on monia eri syitä. Osa ihmisistä tarvitsee gluteenitonta ruokaa ehdottomasti terveytensä takia, iso osa puolestaan kokee, että siitä on apua heidän hyvinvoinnilleen. Tässä on paljon potentiaalisia asiakkaita, joiden tarpeisiin ravintolat taatusti panostavat!", Jokinen sanoo.