Tallinna, teletorn, tv-torni, Original Sokos Hotel Viru, There are no bananas

"There are no bananas!" – näyttely Tallinnan Tv-tornissa

Hyppää Neuvostoajan maailmaan Original Sokos Hotel Virun KGB-museossa ja Tallinnan Tv-tornissa.

Virossa 1970- ja 1980-luvut olivat ristiriitojen täyttämää. Toisaalta maassa vallitsi joustamaton ideologia ja erilaisten perushyödykkeiden puute, toisaalta maassa asui ihmisiä, jotka elivät merkityksellistä, luovaa ja älykästä elämää. Original Sokos Hotel Virun KGB-museon ja Tallinnan Tv-tornin näyttelyissä hyppäät Neuvostoajan maailmaan.

Kaupat ilman tuotteita, kova halu saada länsimaisia tavaroita ja loputtomat jonot leimaavat Viron 1970- ja 1980-lukuja. Tuohon aikaan ihmiset totesivat usein ironisesti: " Kaikkea mitä et löydä Neuvostoliitosta! Ei kuumaa vettä, ei yksityisiä puhelinlinjoja, ei banaaneja..". Banaaneja nähtiin vain elokuvissa.

Valtio halusi standardisoida kaiken. Haluttiin samanlaiset autot, samat valikoimat joka kauppaan, samanlaisia rakennuksia ja samanlaisia asuntoja, joissa asuivat samanlaiset ihmiset, joilla oli samanlainen ajattelutapa. Järjestelmän yrityksistä huolimatta, ihmiset hylkivät mukautumista samanlaiseen elämään.

Virolaiset yrittivät parhaansa mukaan elää ja tulla toimeen haasteellisista oloista huolimatta. Tähän kehykseen pohjautuu Tallinnan Tv-tornin uusi näyttely "There are no bananas". Tornin toinen näyttely "Työtakki ja esiliina" esittelee naisten kotipukeutumista Neuvostoliiton aikakaudella.

Molemmat näyttelyt ovat avoinna Tallinnan Tv-tornissa 30.9. saakka. Bussit 34 A ja 38 kulkevat Tv-tornille (pysäkki on Teletorn) suoraan hotelli Virun vierestä. Torniin pääset myös kaupunkikiertoajelulla ja kaupungin sightseeing-busseilla (vihreä linja, Mere pst – Tv-torni).

Original Sokos Hotel Virun KGB-museo vie vieraat hotellin 23. kerrokseen. Hotellin rakentamisaikaan 45 vuotta sitten Neuvostoliiton salainen poliisi KGB kuunteli puhelimia. Sitä tehtiin myös Virussa, jota varten KGB asensi mikrofoneja osaan huoneista. Museokierroksella vieraat kuulevat jännittäviä tarinoita hotellin menneisyydestä ja hotellin KGB-valvonnan aikaisesta ajasta. Varaa museokäynti hotellivarauksesi yhteydessä uudesta järjestelmästämme: www.viru.ee

 

Virun KGB museo »
Tallinnan TV-torni »