Yrtit villeinä pastoissa

Pieksämäen UKKO Bistro & Delin ja Savonlinnan Ravintola Majakan keittiöpäälliköt lisäävät syksyn tullen kauden satoa ravintoloiden menuihin. Makuja yhdistellään myös eri ruokakulttuureista, perinteitä silti kunnioittaen.
MAKUJEN YHDISTELYÄ PERINTEITÄ KUNNIOITTAEN
Vanhassa veturitallissa, upeiden puitteiden ympäröimässä pieksämäkeläisessä UKKO Bistro & Delissä asiakkaat pääsevät nauttimaan syksyn myötä mm. villiyrteillä maustetuista pastoista.
– Sadonkorjuuaika näkyy menussa ja raaka-aineina käytämme enemmän mm. marjoja, sieniä ja juureksia, kertoo keittiöpäällikkö Topi Taskinen.
Pastojen ja villiyrttien lisäksi Taskisen mukaan muita trendejä ruo ka maail mas sa ovat kasvisruoka, ruoan terveellisyys, vastuullisuus, eettisyys sekä lähituottajien raaka-aineet. Nämä kaikki kuuluvat Ukko Bistro & Delin konseptiin. Makuja myös yhdistellään eri ruokakulttuureista, perinteitä ja kotimaisuutta samalla kunnioittaen.
UKKO Bistro & Delissä asiakkaat pääsevätkin nauttimaan sekä perinteisemmistä että erikoisemmista makuelämyksistä.
 
KASVIKSILLA JA JUUREKSILLA KEVEYTTÄ ANNOKSIIN
Ravintola Majakka Savonlinnassa on perinteinen, helmikuussa 50 vuotta täyttänyt suosittu ravintola keskeisellä sijainnilla Satamakadulla. Asiakkaiden TOP 3-suosikkeja ovat muikut, burgeri ja vasikanmaksa. Keittiöpäällikkö Toni Kauppinen kunnioittaa perinteitä ja perinteisiä raaka-aineita tuoden annokset nykypäivään. Syksyn myötä Kauppinen lisää myös kasviksia ja juureksia Majakan menuun.
– Kotimaiset juurekset ovat parhaimmillaan syksyn tullen ja niillä sekä kasviksilla voi myös keventää annoksia maukkaasti, sanoo Kauppinen.
Ravintola Majakan menussa näkyvät myös mm. marjat, sienet ja omenat. Paikallisuus on tärkeä asia myös Kauppiselle ja mm. listalta löytyvä kuha pyydetään lähijärvestä.
 
LUKSUSTA ARKEEN TUTULLA JA UUDELLA TAVALLA
Sekä Taskinen että Kauppinen molemmat rohkaisevat kotikokkeja kokeilemaan valmiiden ja ehkä jo tuttujen reseptien muokkaamista.
– Kun uskaltaa kokeilla rohkeasti, voi tuttua reseptiä muokkaamalla löytää aivan uudenlaisen makuelämyksen. Esimerkiksi sahramikastike antaa makuna pientä luksusta arkeen ja se on perinteisestä poikkeava. Kokeile kastiketta kalalle ja vaikkapa kampasimpukoille, maku on samettisen pehmeä. Kerma pyöristää sahramin aromia jolloin se ei peitä annoksen pääraakaaineen makua. Jos hieman potkua haluaa niin voi lisätä
ripauksen cayannepippuria, vinkkaa Taskinen sahramikastikereseptistään.
 
Testaa ammattilaisten reseptit ja nauti uusista ja perinteisistä makuelämyksistä.
 
Sahramikastike Ukon tapaan
1 sipuli
puolikas fenkoli
1 varsisellerin varsi
loraus öljyä
3 dl vettä
1 kalaliemikuutio, voit myös korvata
koko vesimäärän kalaliemellä
1 dl valkoviiniä
n. 5 kpl siankärsämön lehtiä
tai timjamin oksia
ripaus cayennepippuria
0,5 g sahramia
2 dl kermaa
40 g voita
(suolaa)
maissitärkkelystä
 
Pilko sipuli, selleri ja fenkoli pieneksi kuutioksi. Laita ne kattilaan ja kuullota niitä hetki öljyssä. Lisää vesi (tai kalaliemi), kalaliemikuutio, valkoviini ja siankärsämö kattilaan. Anna kiehahtaa. Lisää sahrami, cayennepippuri, kerma ja voi. Keitä lientä hetki kasaan. Suurusta kastike pienellä määrällä maissitärkkelystä. Lopuksi voit halutessasi siivilöidä kastikkeesta sattumat pois.
 
Tonin Omenapiirakka
Muruseos:
8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria
250 g voita sulatettuna
Pohja:
2/3 osa muruseoksesta
2 dl piimää
1 muna
Täyte:
3-6 omenaa (koosta riippuen)
500 g maitorahkaa
1,5 dl sokeria
3 munaa
3 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
Piirakan päälle:
1/3 muruseoksesta
 
1. Valmista ensin muruseos. Sekoita kuivat aineet ja voisula. Ota 1/3 osa muruseoksesta sivuun.
2. Sekoita piimä ja 1 muna jäljelle jääneeseen mu ru seok seen ja levitä taikina leivinpaperilla peitetylle korkeareunaiselle uunipellille.
3. Huuhtele omenat ja ota siemenkota pois omenaporalla. Leikkaa omenat ohuiksi lohkoiksi ja pyörittele lohkot kanelijauheessa. Lado lohkot pohjan päälle uunipellille.
4. Sekoita täytteen rahka, sokeri, munat ja vaniljasokeri ja kaada täyte omenalohkojen päälle. Ripottele loput muruseoksesta piirakan päälle.
5. Paista piirakkaa uunissa 175 asteen lämmössä n. 45 minuuttia.
Omenapiirakan kaveriksi Toni suosittelee inkiväärijäätelöä.
 

Näissä ravintoloissa